Най-голямата туристическа регата в света ще навлезе в българския участък на река Дунав

2
ече 65 години ТИД е европейското спортно събитие, което утвърждава взаимното разбирателство и опознаване на културите на дунавските народи
ече 65 години ТИД е европейското спортно събитие, което утвърждава взаимното разбирателство и опознаване на културите на дунавските народи Снимка: Община Свищов

Вече 65 години ТИД е европейското спортно събитие, което утвърждава взаимното разбирателство и опознаване на културите на дунавските народи

Най-голямата туристическа дунавска регата ТИД 2022 след борени дни ще навлезе в българския участък на реката, каза за БТА Стилиян Бонев, ръководител на туристическото плаване за България.

Българският етап на ТИД 2022 по река Дунав ще стартира на 13 август от километър 833 при Ново село. С туристически лодки участниците ще трябва да изминат разстоянието от 504 километра по вода от Ново село и участниците да акостират на 27 август в Силистра. До момента за участие в българския етап на регатата са се записали над 200 души от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, допълни Бонев. Той уточни, че повече от половината водни туристи гребат по река Дунав от старта на регатата, който е даден на 25 юни в Инголщад, Германия. По предварителна информация до началото на регатата в българския участък на река Дунав се очаква броят на участниците да се увеличава, допълни българският ръководител на ТИД.

Международната гребна регата ТИД (TID-Tour International Danubien) е най-голямата в Европа и света туристическа гребна регата. Всяка година стартът ѝ е в края на юни от при град Инглощад, Германия. Преминава за 74 дни през - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния и е с дължина 2 516 км. Тази година за 65-ти пореден път България ще бъде домакин на последния етап на регатата в участъка Ново Село - Видин - Силистра.

Големият дунавски воден поход представлява два месеца и половина пътешествие от типа „човек, лодка и багаж“, което преминава през всичките десет държави, разположена по поречието на Дунав. Това е най-дългата гребна регата с кану или каяк в света и се организира от 1956 г. По сегашният маршрут се провежда от 1968 г., като началото винаги е в края на юни от Инголщат, Германия и финишира в Румъния, в делтата на Дунав, в средата на септември в румънското село Свети Георги (Сфънту Георге), където реката се влива в Черно море. През тази година регатата ще завърши в град Силистра поради съображения за сигурност на участниците и трасето в Румъния остава затворено, уточни Стилиян Бонев.

Всеки един отделен етап, през който преминават участници, е разделен на отсечки с дължина на дневния маршрут между 30 и 60 км. Участниците в гребната регата трябва да се справят с капризите на времето, яркото слънце, вълните, теченията, шлюзовете по Дунав и корабоплаването по голямата европейска река.

При старта на регатата тази година от Инголщат са тръгнали близо 150 любители гребци и каякари на възраст от 7 до 80 години. В германския участък от Инголщад до Ерлау /Ingolstadt-Erlau/ от България са се включили 8 участника от клубове в София, Русе и Стара Загора. В етапа Австрия след Ерлау до Хайбург /Erlau-Haiburg/ са се включили други 8 участници от клуб Бонония-Видин. За сръбския етап от Нови Сад до Ново село, Видинско, има записани за участие 8 туристи от Туристическо дружество Приста-Русе.

Вече 65 години ТИД е европейското спортно събитие, което няма състезателен характер и утвърждава взаимното разбирателство и опознаване на културите на дунавските народи с всичките им политически, идеологически, религиозни или етнически различия. Това насърчава и създава приятелства, укрепва солидарността между любителите на водните спортове и гражданите на различните дунавски страни, каза Стилиан Бонев, ръководител на ТИД-България .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари