Най-голямата руска подводница плава към Сирия с ядрени ракети

1
На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави
На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави

"Западни източници съобщават, че най-голямата руска подводница Дмитрий Донской (TK-208), с натовски код Typhoon, е отплавала за Средиземно море, по посока на сирийското крайбрежие. На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета има обсег от около 10 000 км и може да носи 6-10 MIRV ядрени бойни глави"., пише вестник 24 Часа.

Това съобщи на страницата си във фейсбук анализаторът Владимир Чуков.

Ето какво цитира още той:

"Съобщава се, че руската подводница е тръгнала от своята база в Северно море на 4 септември, ескортирана от два бойни кораби за борба срещу подводници. Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск. Анализатори считат, че изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада. 

На 5 септември в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”. Държавният департамент е отбелязал, че подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”. Очевидно Джон Кери има опасения от руска намеса в ръководените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Сирия." 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари