Най-голямата пирамида в света е скрита под един хълм

0
Скрит храм, който не само, че се е извисява над египетските пирамиди, но и разказва една доста интересна история
Скрит храм, който не само, че се е извисява над египетските пирамиди, но и разказва една доста интересна история

Когато става дума за велики пирамиди, името на Хеопсовата се спряха най-често.

Не далеч от град Пуебла в Мексико обаче се намира скрит храм, който не само, че се е извисява над египетските пирамиди, но и разказва една доста интересна история за испанските конквистадори, пише iflscience.

Голямата пирамида от Чолула, известна на местните като Tlachihualtepetl (изградена от човека планина) се извисява на 66 метра височина. Широчината й е 45- метра. Нейният обем е близо два пъти по-голям от този на Хеопсовата пирамида – най-голямата от трите прословути пирамиди в Гиза.

Въпреки че археолозите все още не са сигурни кой точно е построил мистериозния комплекс в Мексико, те са единодушни, че е издигнат около 300 г. пр. н.е.

Зария Горвет разказва пред BBC Future, че през октомври 1519 г. ацтекския град Чолула е бил плячкосан от испански нашественици. Инвазията е убила 10 процента от населението на селището. Голяма част от местността е била ограбена и изпепелена. Като признак на испанската доминация и идването на християнството, испанците издигат католическа църква на върха на най-големия хълм в града. Или поне те са си мислили, че това е било хълм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари