Най-големият недостатък на кредитните карти

1
Какви са капаните на използването на кредитни карти
Какви са капаните на използването на кредитни карти

Три са основните правила в личните финанси - дисциплина, дисциплина и пак дисциплина.

За съжаление, не всички я имат. И докато дисциплината е качество, което се тренира и се отглежда, ако сте от хората, които просто нямат волята да си я наложат, то трябва да избягвате определени неща. И едно от тях са... кредитните карти!

Защо кредитните карти?

Защото в свят на рекордно ниски лихви и все по-облекчено кредитиране, някои хора ползват по "престъпен" начин този род карти. Например - като източник на кеш! Какво означава това? Това означава, че понякога, когато им трябват пари в брой, ги теглят от кредитната си карта. Никога не правете това!

Ако си мислите, че тегленето от банкомат от дебитна карта, при което плащате 1 лев такса, е безумно скъпо, то замислете се върху това - когато теглите кеш от кредитната си карта. Вие често плащате такса, която може да достига до 4%, плюс допълнителна твърда сума.

Например, ако изтеглите 200 лева от кредитната си карта, това може да ви струва 8 лева под формата на 4% и примерно още 5 лева фиксирани на теглене - или 13 лева. Ако това не ви се струва "болка за умиране", имайте в предвид, че е 6.5% от изтеглената сума!

Най-лошото нещо при кредитните карти обаче не са таксите. Дори не са и годишните лихви, които плащате по тях, достигащи често нива до 18%. Сигурно ще попитате - кое може да е по-лошо от годишен процент на разходите в размер на 18%? Веднага Ви отговарям - минималните погасителни вноски.

Хората са свикнали да плащат минималното на кредитните институции, като по този начин имат усещането, че са в по-добро финансово състояние. Например, ако един човек връща 100 лева на месец по кредит от да кажем 5 000 лева, то той ще е много по-склонен да го вземе, в сравнение с ако връща по 1000 лева на месец, за същата сума, макар че ще го върне в много по-кратък срок.

Тоест, хората са склонни да ползват кредити, или да си купуват неща, които не са "твърдо убедени", че са им крайно необходими, въоръжени с кредитна карта в ръката си. Защото знаят, че тази покупка ще се разсрочи във времето, а минималната вноска по тяхната кредитна карта е твърда малка, за да ги притеснява.

И тук недисциплинираните потребители, попадат във "вечния капан на задлъжнялостта". Защо вечен? Защото когато връщате минималната погасителна вноска по кредитната карта (един от най-скъпите кредитни инструменти), вие на практика ще плащате "почти вечно".

Само ще кажем, че ако ползвате лимита си до край и решите да плащате само минималната погасителна вноска, то трябва задължително да имате в предвид следното: кредитна карта с лимит от 2 000 лева, лихвен процент от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по ползваната сума, ще ви отнеме около 370 месеца, или над 30 години, за да я покриете напълно.

Няма как да не посочим и факта, че според наскорошно изследване сред американците, на изданието за лични финанси Finder.com, 77% от хората смятат кредитните карти за "непривлекателни". Като размер на дълга по кредитните карти, който трябва да задейства "червената лампичка", потребителите определят сумата от 11 525 долара.

Иначе, отвъд недостатъците си, кредитните карти, си имат безспорно и своите известни предимства. Ето някои от тях:

Сигурно и удобно средство за разплащане, което не изисква да носите винаги кеш

Вече почти навсякъде можете да платите с кредитна карта. Ако сте дисциплиниран и спазвате сроковете, които сте се ангажирали да спазвате и не харчете безразборно, то кредитните карти предоставят удобен начин да плащате, без да е необходимо портфейла ви непрестанно да е издут от пари.

Трябва да се отбележи, че съвременните карти се отличават с изключително високо ниво на сигурност.

Гратисен период

Много от кредитните карти ви дават възможност да не дължите такси и лихви, ако изцяло покривате ползвания по тях кредитен лимит. Това трябва да правите, разбира се, в определен срок - който обикновено е в рамките на месец. Това е и единственият начин, по който трябва да ползвате този инструмент - а именно с идея да възстановите сумата напълно при следващата ви заплата.

Те са универсални

Кредитните карти са широко използвани и са платежно средство в почти всички магазини не само у нас, но и в чужбина. С една и съща карта можете да се разплащате както в България, така и навсякъде по света. 

Понякога са задължителни

Има определени стоки и услуги, които няма как да платите по друг начин, освен с кредитна карта. Те са стандарт в разплащането, който често не може да бъде заобиколен. В допълнение кредитната карта дава известна защита при пазаруване в чужбина, като платената от вас сума може да бъде възстановена, ако не получите стоката в рамките на договорения срок.

Предоставят различни бонуси

Много компании предлагат "кеш-бек" при пазаруване с кредитна карта. Така потребителите могат да пестят известен процент от сумите, които плащат. Допълнително пестят и от по-ниски цени, предлагани често специално при плащане он-лайн. Тук влизат застраховки, потребителска техника и много други продукти и услуги.

Застраховка

Много от кредитните карти включват в себе си застраховка, която може дори да не подозирате, че сте си направили.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари