Най-елегантният френски автомобил стана на 67 години

0

За две десетилетия от Citroen DS 19 да продадени 1,5 милиона екземпляра

Този месец отбелязваме рождения ден на един исторически модел на френската марка Citroen, разказват от Automedia.bg. Става дума за летендарния DS 19. Елегантният флагман, по това време с марката Citroen, е представен на 6 октомври 1955 година на автомобилното изложение в Париж, като веднага печели голяма популярност сред публиката. По време на изложението в Париж са продадени 80 000 автомобила.

Преди 67 години DS 19 е представен на публиката с ябълково-зелена каросерия с бял покрив или шампанско жълто с покрив с цвят на патладжан. Колелата и интериорът се характеризират със сложни и скъпи материали и с ярки цветове - синьо, керемидено червено, зелено, и карамел.

Футуристичните линии на този автомобил са дело на италианския стилист Фламинио Бертони, а използваните процеси се отличават с висока степен на иновация. Автомобилът е представен от звездата Джина Лолобриджида.

Както вече споменахме, DS 19 става много популярен сред публиката. Само в първия ден на изложението са продадени 12 000 екземпляра. И неговата привлекателност продължава през годините, което се доказва от рекорда от 1.5 милиона копия , закупени от клиенти през дългия му живот, приключил през 1975 година.

През целия си живот шедьовърът DS се асоциира и с големите културни събития през годините: DS19 получава плакет “Красотата на Франция” през 1956 година. Автомобилът е представен и на изложението “Френските форми” в Цюрих през май 1957 година. DS19 е на особена почит и на 11-ото Триенале в Милано през 1957 година, представен като тема на сливането между изкуството и индустрията, като в крайна сметка получава Първата награда. 

Моделът участва в експозицията “Престижът на изкуството в индустрията”, на Панаира в Париж през 1959 година; DS19 присъства и в експозицията “Графични изкуства и реклама”, представена в Лувъра през 1965 година, а по-късно през 1966 година и в Музея Stedelijk в Амстердам.

В края на 1999 година в Лондон международно жури, в което влизат някои от най-добрите дизайнери на света, избира този модел за“Най-добър предмет на световния дизайн през ХХ век”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари