Най-честото нарушение на мерките в Русе е неносене на маски

2
При първо нарушение - предупредителен протокол, при второ - санкция
При първо нарушение - предупредителен протокол, при второ - санкция Снимка: Dunavmost / Архив

Продължават проверките за спазване на всички противоепидемични мерки в Русе и региона.

Така само за изминалата седмица служители от областните дирекции на МВР и тази по Безопасност на храните, както и Регионалната здравна инспекция са извършили 608 проверки.

От полицията са проверени 447 души за спазване на наложената им домашна карантина, като нарушения не са установени.

Въпреки това само за период от седем дни са съставени 228 предупредителни протокола за неспазване на противоепидемичните мерки.

Сред най-често срещаните нарушения са неносене на маски, както и струпване на повече хора от позволеното на едно място, без да се спазва необходимата дистанция от минимум 1.5 м. между всеки.

При повторно нарушение всяко лице ще бъде санкционирано.

Паралелно с тях проверки извършват и инспекторите от местното РЗИ. За изминалата седмица те са 98, като 3 от тях са в следствие на подадени сигнали. В крайна сметка са съставени 7 акта.

Проверки текат и от страна на Областната дирекция по безопасност на храните. За периода от 23 до 29 октомври техните експерти са проверили 63 обекта, от които 43 магазина за хранителни стоки. Останалите инспекции са осъществени в 11 места за продажба на бързи закуски, 6 кафе-бара и 3 ресторанта. Констатацията е, че не се установяват несъответствия при прилагане на противоепидемичните мерки, но на практика експертите на ОДБХ могат да проверяват само персонала дали спазва съответните разпоредби, а също и хигиенното състояние на обекта.

Това стана ясно от проведени по-рано през деня разговори между заместник областния управител Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на Областния оперативен щаб и ръководствата на съответните институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари