Най-българският балет оживява на сцената на Доходното здание

3
Русенската опера посвещава спектакъла “Козият рог“ е посветен на Националния празник на България
Русенската опера посвещава спектакъла “Козият рог“ е посветен на Националния празник на България Снимка: Държавна опера - Русе

Русенската опера посвещава спектакъла “Козият рог“ е посветен на Националния празник на България

Русенската опера посвещава на Трети март – Националния празник на България, както и на 95 години Български балет, спектакъла на “Козият рог“ от композитора Красимир Кюркчийски.

На 28 февруари, вторник, от 19:00 ч., на Голямата сцена в Доходното здание балетният спектакъл на най-българският от българските балети „Козият рог“ на композитора Красимир Кюркчийски и хореографа Петър Луканов отново оживява на сцената на Русенската опера след четвърт век.

Тази продукция, сътворена отново лично от Петър Луканов в навечерието на неговия 91-ви рожден ден, се превръща в неповторим класически образец на българското балетно изкуство. Доайенът на българския балет остава съдбовно и житейски свързан с Русенската опера. На нейната сцена започва творческия си път като артист-балетист и като хореограф. Тук той е аплодиран от Шостакович, тръгва от Русе по широкия свят, за да донесе световно признание на националната ни балетна школа. Превърнал се в един от нейните „строители“, Петър Луканов отново щедро дарява русенската публика с таланта си, със своя опит, с мъдростта си и най-вече – с любовта си към Русенската опера.

Балетът „Козият рог“, с музиката, която съчетава едновременно в себе си традициите на миналото и дързостта на авангарда, с ярката модернистична хореография, с екстремната си пластика и болезнено откровен драматизъм, носи красота, но и възпитава и пробужда чувствата на любов към Родината, към свободата и към онези наши предци, които понесоха с гордост и сила изпитанията на миналото. В това сценично съчетание на минало и бъдеще, днес ние осъзнаваме истината, че съществуваме благодарение на тяхната сила, а миналото трябва да ни даде онази увереност, с която да понесем изпитанията на нашето съвремие.

Билети на касата на Операта и на www.ruseopera.com

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари