Награждават Община Русе за висока прозрачност и отчетност

1
Асоциация "Прозрачност без граници" представя днес годишната класация, която отразява антикорупционния капацитет на ключови институции и сектори
Асоциация "Прозрачност без граници" представя днес годишната класация, която отразява антикорупционния капацитет на ключови институции и сектори Снимка: Dunavmost

Асоциация "Прозрачност без граници" представя днес годишната класация, която отразява антикорупционния капацитет на ключови институции и сектори

Събитието ще бъде с фокус върху най-добре представилите се общини – обект на изследване в местната система за почтеност като предпоставка за икономическо развитие на регионите. Ще бъдат представени най-добрите практики и успехи в провеждането на политиките за ефективност, прозрачност и отчетност на местно ниво. "Прозрачност без граници" организира това събитие във връзка с проект "Индекс на местната система за почтеност".

В интервю за предаването "Преди всички" на БНР изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов посочи изводите:

"Наблюдава се едно затваряне на институциите във времето на Ковид кризата, което няма как да не доведе до намаляване на отчетност и прозрачност, както и на начините за комуникация с граждани и бизнес. Това е неприятна тенденция. Но има и светли лъчи на общия фон. Две от отличията, които днес ще бъдат дадени – на Русе и Бургас, ще бъдат за най-много отчетност на кмет и на общински съвет. Добри практики продължава да има, въпросът е, че те трябва да се разпространяват повсеместно. Една от идеите на проекта е точно това - разговорът между местните власти, припознаването на добрите практики и същевременно тяхното възприемане. Много често не става въпрос за сериозни изменения, а за организационни действия и за повече активност за предоставяне на информация".

Славов даде пример с общински съвет и кмет - втори или трети мандат, при които се наблюдава значително отстъпление от предишните им позиции. Това бяха общини, с които бяхме работили и бяха дръпнали напред, а сега виждаме регрес, каза той и обясни, че продължителният мандат не е гаранция, че води до вектор на възход.

"Някъде се позагуби връзката между местна власт и местно самоуправление, особено в периода на кризата, и гражданите престанаха да бъдат активни в търсенето на информация и във взаимодействието си с местните власти. А местните власти по един удобен за тях начин започнаха да се отдръпват. Разкъса се тази връзка. Като че ли това ще бъде една от задачите – да се възстанови", коментира Калин Славов. Според него сега гражданското общество започва отново да се пробужда.

Той изброи най-често срещаните проблеми при общините: "Липса на програма за дейността на кмет. Липса на отчети за тази дейност. Общински съвети, на които публичността им стига до там, че просто са сложили списък с имената на общинските съветници и нищо друго. Всичко, което дава усещането за видимостта на дейността на тези общински съвети".

Според него в много от случаите комуникацията с гражданите или е подценена, или силите не са стигнали. Не вярвам да попаднем на случай на някаква зла умисъл, посочи той. Според него с малко помощ и насока нещата биха могли да се подобрят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    5
    Олеле
    Най-нищо неправещата община с кмет, който има повече селфита от Николета Лозанова.
  • 8
    4
    Луда работа
    Ако това е най -прозрачната община ,то значи,че аз кацнах навремето с Нийл Армстронг на луната??????
  • 9
    3
    Daaa
    То и на работа който бачка най малко взема по вече
  • 12
    2
    No one
    Ако ние сме най-прозрачната община,не смея да си помисля какво е в другите
  • 16
    1
    Бат Пеню
    Да, много е прозрачна община Русе начело с Менчето, та чак всички боклуци и разкопавания ясно се виждат и тормозят гражданите. Абе, я да си гледат гражданите работата, нали куметчето си прави реклама, само дето не може да си направи селфи на фона на калните и разкопани улици и гледа през прозореца си теменужките в градинките на центъра. Но скоро ще ги гледа не от сградата, а от по-близо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари