Надвиснали ли са облаци над Италия?

1
Чака ли я Италия политическа криза през есента?
Чака ли я Италия политическа криза през есента?

След разцепването на движението "5 звезди" в края на миналия месец, тази седмица лидерът на тази популистка формация Джузепе Конте поиска ревизии на политики, включително въвеждане на минимална заплата, за да остане в коалиционното правителство, и даде срок за отговори на исканията си до края на този месец.

Отношенията между премиера Драги и бившия премиер Конте се влошиха заради икономическата политика и неразбирателство около войната в Украйна. Конте обвини Драги, че се опитва да изхвърли партията му от коалицията заради несъгласието на "5 звезди" да се изпращат още оръжия на Киев. Войната е и в основата на разцеплението на "5 звезди".

След като външният министър и доскорошен лидер на тази формация Луиджи ди Майо обяви, че я напуска, за да състави нова парламентарна група в подкрепа на правителството, той упрекна Конте, че подкопава усилията на Рим да помогне на Киев и отслабва позициите на Италия в Европейския съюз, предава БНР.

"Войната в Украйна доведе до устойчиво увеличаващи се цени и италианските домакинства започват да чувстват какво е хиперинфлация. Това дестабилизиращо ли е за кабинета на Драги? Не мисля, и то по много проста причина. Нито една политическа партия не иска да се занимава с този "горещ картоф" и с удоволствие оставят Драги да овладява ситуацията“, обясни Франческо Галиети – изпълнителен директор на компания за управление на политическите рискове, който лично съветва дипломати, бизнес лидери и НПО-та. А Франко Павончело – професор по политически науки и ректор на университета „Джовани Кабото“ в Рим, наблегна факта, че Италия все още чака втория транш от средствата по плана си за възстановяване след пандемията:

„Не мисля, че има голяма нестабилност в коалицията на Марио Драги. Той дойде на власт, за да може потокът от европейски средства да бъде гарантиран и да бъдат направени реформи, за да се използват парите по предназначение. Това е от първостепенно значение. Зад Драги има много широко мнозинство и в момента не виждам опасност за него. Той е много силен, справя се отлично и няма алтернатива.“

Доколко е възможно разпадане на правителството в Италия заради инфлацията вследствие на войната в Украйна? Поглеждайки в перспектива - чака ли я Италия политическа криза през есента?

Инфлацията създава проблеми на правителството, но в същото време му дава и сила, защото принуждава всички партии да се придържат към поетия курс, тъй като предизвикването на криза в този момент би било съкрушително за италианската икономика. Кризата днес е резултат от войната в Украйна – недостигът на газ, увеличаващите се цени на петрола и на производството. Всички тези проблеми ще излязат на преден план през ноември, когато правителството трябва да състави финансов план и това може да доведе до ново напрежение.“

И мнението на Франческо Галиети:

"Марио Драги е смятан за голям реформист, но досега не сме видели никакви реформи и това се дължи на естеството на коалицията, която подкрепя неговия кабинет. Това е много широка и разностранна коалиция, раздирана от противоречия. А до следващите избори остават броени месеци и всички партии, естествено, вече включват на скорост кампаниите си. Единственото нещо, което Драги осигурява, е стабилност, което в момента е с приоритет пред всичко останало.“

Ако "5 звезди" оттеглят подкрепата си за кабинета "Драги", това няма да го лиши от мнозинството в парламента, но пък би означавало, че бившият управител на Европейската централна банка вече няма да оглавява коалиция на "националното единство", както беше договорено през февруари миналата година. Съществуват обаче опасения, че други партии биха могли да последват "5 звезди" и да бламират това правителство. Противопоставянето между "5 звезди", която след триумфа на изборите през 2018 година все повече се срива в рейтинговите класации, и премиера Драги застрашава провеждането на определени политики. Франческо Галиети:

Лично аз оставам с впечатлението, че тревогите в движението "5 звезди“ са по-скоро заради борбата за оцеляване. Наблюдаваме постоянен спад в подкрепата за тях във всички допитвания. Те са в състояние на свободно падане и мислят как могат да оцелеят на следващите избори. И затова може би „флиртуват“ с идеята за радикализиране. Драги се е прицелил в универсалния базов доход и данъчните облекчения за ремонтите. Тези две мерки са водещите реформи в програмата на "5 звезди“, но са доказано фискално безполезни и от позицията на Драги не са логични.“

Какъвто и ход да предприеме Конте, ще сгреши, казва проф. Франко Павончело:

„Разрива в „5 звезди“ е резултат от непрестанния спад на електоралната подкрепа след победата им през 2018 година. От 33 на сто рейтингът им е паднал в момента до около 10 процента. Нещата се разпадат. Лидерството на Конте се поставя под въпрос от много хора. Конте разговаря с Драги и постави няколко искания, но в последствие реши да продължи да подкрепя правителството. Нещата, които Конте иска от правителството на Драги - за гражданството, приходите, имотите - могат да бъдат осигурени. На срещата между двамата не е била обсъждана позицията на Конте за оръжейните доставки за Украйна, което е показателно. Не очаквам "5 звезди“ или "Лигата" да се оттеглят от коалицията скоро. Не мисля, че някой би извършил политическо самоубийство като свали това правителство.“

Матео Салвини – лидер на дясната партия "Лигата", която също губи електорална подкрепа, заплашва с напускане на управляващата коалиция през септември, освен ако позициите на партията му не бъдат по-добре отразени в разработването на политиките. Салвини засега не е уточнил за какви промени настоява, но е споменавал имиграцията, данъците, пенсиите и съдебната реформа.

На хоризонта освен това са и други проблеми, които засягат италианската икономика. Единият са климатичните промени. Извънредно положение беше обявено в пет северни области заради тежката суша, която засяга селското стопанство и производството на енергия. Освен това се съживиха опасенията, че Италия може отново да се окаже сериозен проблем за еврозоната - заради поскъпването на държавните й облигации, което на практика означава, че министерството на финансите в Рим трябва да плаща повече, за да намери кредитори за бюджета. Коментарът за това на Франческо Галиети и проф. Франко Павончело:

„Капиталовите пазари ни казват, че поглеждат към Германия и Италия и виждат две големи страни със сходни трудности, които обаче функционират много различно. Германия приложи съществени реформи преди години, а Италия – не. И сега тя изостава.“

 „Италия взе назаем още 160 милиарда евро от Европейския съюз, които трябва да бъдат върнати. А съотношението между италианския държавен дълг и БВП е 160 процента. Приближаваме се към момента в който разликата между БВП и дълга ще е двойна. Въпросът е какво ще стане след изборите през май догодина? Кой ще е лидерът на новото правителство? Как ще реагира финансовият свят, когато Марио Драги освободи премиерския пост и отново се стигне до нови политически борби?“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари