Надежди и разочарования преди изборите в Турция

0
Изборите в Турция ще дадат отговор на големия въпрос – ще се превърне ли републиката в силна президентска държава и ще се разпадне ли принципът за разделение на властите
Изборите в Турция ще дадат отговор на големия въпрос – ще се превърне ли републиката в силна президентска държава и ще се разпадне ли принципът за разделение на властите

Надежди, разочарования и чувство на неудовлетвореност – турските избиратели изпитват всички тези емоции преди неделния вот 2 в 1 – президентски и парламентарни избори.

Докато за по-младите и образованите турци сегашният държавен глава Ердоган е символ на статуквото и трябва да остане в миналото, за по-възрастните избиратели, които живеят в Анадола, той е олицетворение на стабилната и предсказуема политика.

Пелин Парлак – пожарникар от Измир: „В бъдеще искаме светлината на Измир да се разпространи над цяла Турция. Искаме да живеем сводобно, в свят, в който се зачитат правата на жените и всички малцинства“.

Ердоган обещава по-силна и централизирана президентска власт, която да гарантира както икономическото благополучие на страната, така и да тушира всички потенциални заплахи за сигурността – кюрдският проблем, „Ислямска държава“, тероризъм. В кюрдската крепост Диарбекир избирателите са разделени.

Сюлейман Демир – работник от чистотата: „Докато мирният процес се срина, гласувах за Ердоган, но отсега нататък няма да го правя. Ще гласувам за лявоориентирания алианс. Турция постепенно затъва в блатото. Ердоган дойде тук и каза, че не съществува „кюрдски проблем“.

В столицата Анкара има големи групи от населението, които продължават да подкрепят Ердоган и са склонни отново да гласуват за него.

Ерхан Учпинар – управител на кебапчийница:„Ще гласувам за Реджеп Тайип Ердоган. Преди имахме много проблеми с болниците, пътната инфраструктура. Условията на труд бяха тежки. Той успя да реши много проблеми. Затова ще дам гласа си за него“.

Изборите в Турция ще дадат отговор на големия въпрос – ще се превърне ли републиката в силна президентска държава и ще се разпадне ли принципът за разделение на властите.

Социологическите сондажи показват, че изходът от президентските избори може да се реши на втори тур на 8 юли, докато на парламентарните твърде възможно е управляващата ПСР да загуби мнозинството си в Меджлиса въпреки съюза с националистите.

Източник: Евроком
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари