Халк ТВ: Кълъчдароглу води в надпреварата за президентския пост

1
Данните се променят с всяка изминала минута
Данните се променят с всяка изминала минута Снимка: БГНЕС

Данните се променят с всяка изминала минута

Ключов ден в Турция - 64 млн. избиратели гласуваха за президент и парламент, предава БНТ. Повече от два часа по-рано от предварително обявеното, първите резултати бяха съобщени - според тях Реджеп Ердоган води в надпреварата за президентския пост. Втори е лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

За победител още е рано да се говори, тъй като данните се променят с всяка изминала минута. Данните на Анадолската агенция при преброени над 45% бюлетини сочат 52.30% за Реджеп Ердоган срещу 41.82% за Кемал Кълъчдароглу. Твърде различна обаче е картината при прогнозните резултати на опозиционните медии. Според Халк ТВ - разликата между двамата кандидат-президенти е по-малко от половин процент, като Кълъчдароглу печели над 47%, а Ердоган - над 46%.

Макар броенето на бюлетини да продължава, Кемал Кълъчдароглу вече обяви, че е спечелил президентския вот още на първи тур. Двама от известните негови поддръжници - кметовете на Истанбул и Анкара предупредиха избирателите да не се доверяват на данните на Анадолската агенция.

Изборният ден премина спокойно и не бяха установени сериозни нарушения.

Бюлетина с четирима, а реално трима кандидати за президент и един метър дълга бюлетина за кандидатите за 600-местен парламент. Така турците гласуваха днес на най-оспорваните избори в съвременната им история.

Президентът Реджеп Ердоган и съпругата му Емине гласуваха в основното училище Сафет Джеби в Юскюдар в азиатската част на Истанбул. Мерките за сигурност бяха драконовски, няколко вида полицаи, снайперисти по околните покриви. Ердоган акцентира върху липсата на нарушения и инциденти в изборния ден и върху силата на турската демокрация.

"Надявам се, че след като бъдат преброени всички бюлетини, да има добро бъдеще за нашата родина, нашият народ, и за турската демокрация."

С възгласи "Реджеп Ердоган" и море от телефони привържениците на президента го изпратиха от училището, в което гласува.

Ердоган и основният му опонент Кемал Кълъчдароглу гласуваха по едно и също време. Опозиционният кандидат беше посрещнат с възгласи в в училище Аржентина в Анкара. След гласуването Кълъчдароглу излезе усмихнат и също говори за демокрация.

"На всички нас ни липсваше много демокрацията, липсваше ни да сме обединени. От сега, с божията воля, пролетта ще настъпи в нашата родина и ще продължи вечно".

Не навсякъде гласуването днес беше лесно. В засегнатите от земетресението райони бяха образувани временни секции - на същите места, където са били сега разрушението сгради. За хората в провинция Хатай този вот е надежда, че някой ще им помогне.

"Гледам на тези избори като на надежда за бъдещето ми. Очакваме деня, в който градът ни ще бъде възстановен и ще се върнем у дома", казва Сухейла.

Турското общество остава разделено в предпочитанията си.

"Гласувах за кандидата, който ще донесе демокрация, модерност и образование и глътка въздух от свободата. Тези, които са слушали, вече се досещат кой е той."

"Турция вече е на добър път и нещата се подобряват. Надявам се най-доброто предстои."

В квартал Авджълар в Истанбул мнозинството от турците с български произход подкрепят опозицията. Хюлия Алтън е координатор за една от секциите и казва как български символ е вплетен в турския вот.

"Всичките имаме мартенички, и когато спечелим и свърши денят, тогава ще ги свалим", каза тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари