Над 65 земетресения за 20 часа край Италия

0
Има опасност от цунами, заяви Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ
Има опасност от цунами, заяви Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ Снимка: Италиански институт по геофизика и вулканология

Има опасност от цунами, заяви Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ

Към вчерашните съобщения за земетресение в Адриатическо море биха могли да се добавят още няколко факти – разпределение на въздействията по земната повърхност и режим на вторичните трусове, информира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), цитирана от Фокус.

Земетресението с магнитуд 5.5, реализирано в 14:47 часá време, събота, в Западни Балкани и Италия (15:47 у нас) в Централно Адриатическо море, има прояви на въздействие и от двете крайбрежия на морето. Максималната интензивност е от V степен – силно масово усетено – в Пескичи, Виесте и Вико дел Гаргано, провинция Фоджа в Югоизточна Италия, и на изток в Комижа на хърватския остров Вис. В останалите селища по италианското крайбрежие, както и навътре в Южна Италия интензивността е от IV и III степен до около 250 км от епицентъра. Така е и по източното крайбрежие на Адриатика – в Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Албания. Земетресението е едва усетено в Рим и Ватикана на разстояния около триста километра. Усетено е и по-далеч във високоетажни сгради – в Дуръс, Тирана и Вльора (Албания), Риека, Карловац, Загреб (Хърватска), Храстник (Словения).

След земетресението в Адриатика в 14:47 местно време Центърът за предупреждение за цунами в Италия издаде информационно съобщение. Магнитудът на земетресението всъщност е под минималния праг за предупреждение.

За 20 чáса след коментираното земетресение вторичните трусове с магнитуд над 2 са повече от 65 в пространство 55 х 41 х 5-20 км (по меридиан, по паралел, в дълбочина). Сред тях има 3 труса с магнитуд 4.0 и 4.3 – първите два през 13 минути, третото след още 7 минути; и трите труса са слабо усетени по крайбрежието на провинция Фоджа, Италия. Между земетресенията с магнитуд 4 и повече са регистрирани 9 труса с магнитуд между 2 и 2.9, като появата им е много сгъстена – през 1 до 4 минути. От този момент нататък до около 2 часá след полунощ в неделя реализациите се идентифицират през интервали от 3 до 30 минути. Следва разреждане; учестена сеизмична активност се забелязва в земетръсния каталог само при поява на относително по-силни афтершокове – с магнитуд над 3.

За сравнение, при коментирания режим на земетресения и случай в България, броят на усетените вторични трусове (65 и повече за 20 часа) биха поставили пред сериозно изпитание управленските органи на всички нива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари