Над 600 апартамента в Русе разчитат на професионален домоуправител

0
Професионалният домоуправител се занимава с цялото финансово състояние на входа
Професионалният домоуправител се занимава с цялото финансово състояние на входа

Над 600 апартамента в Русе разчитат на услугите на професионален домоуправител.

С нелеката задача се е заел Цветелин Цонев, може би най-търсения човек за толкова много фамилии. Домоуправителят трябва да е много разтропан, да има нерви да се занимава, защото ми се е случвало на общо събрание да се стига и до бой заради различни драми, казва той. Проблемите се решават постепенно и с желание от страна на живущите в отделните блокове, пише Арена Медиа.

Захваща се случайно, като става домоуправител на входа в който живее, по-късно се присъединяват и съседните входове на блока. Постепенно бройката се увеличава и се заема професионално с грижите за 30 входа във всички части на Русе и още 5 кооперации, които чакат да проведат общо събрание на живущите. В ресора си има и две административни сгради.

Течащите покриви и тръбите са основните проблеми, които трябва да се решават в по-голямата част от блоковете. Строени са през 60-70-80-те години на миналия век и вече буквално тръбите се трошат, коментира Цветелин.

Правейки сравнение между новото и старото строителство споделя, че новите сгради са много трудни за управление от административна гледна точка, тъй като имат много документи, актове и куп комисии. В момента обаче, той активно работи и с няколко фирми, които строят нови кооперации, като предварително се подготвя всичко, свързано с общите части.

Проблемите навсякъде са едни същи казва Цонев, но на никой не му се занимава да решава общите, а всеки си върши неговите неща. Хамалогия е, ходиш по институции, бюрокрация, но пък на много места хората започват да осъзнават ползата от този вид управление.

Например блок 8 в кв. „Дружба 3“ има 96 апартамента, от които 80 са обитаеми. Там, като правим събрание, хората гледат през терасите и се чудят дали няма сватба. Става нещо грандиозно, обяснява Цветелин. Най-малкият блок, който управлява, е с 9 апартамента и е на ул. „Хан Крум“.

Професионалният домоуправител се занимава с цялото финансово състояние на входа, воденето на домова книга, кой живее, кой се нанася, кой си заминава, заплащат сметки, следят състоянието на асансьорите. Ако има нужда от ремонт, предоставят оферти на фирми, организиране и провеждане на общи събрания, опитват се да разрешават различни възникнали казуси и проблеми.

В работата влиза и качественото почистване на входа, по-голяма сигурност за пропускателния режим в сградата, изготвянето на стратегии за паркиране на собственици и наематели.

В задълженията им влизат и събирането на ежемесечните вноски на съкооператорите, заплащането на дължимите такси на входа за електроенергия, асансьор, почистване и други, като оказват и съдействие за събирането на стари задължения и осъществяването на контакт с неизрядните длъжници. Нерядко към фирмата се обръщат за съдействие и от полицията, благодарение на видеонаблюдението монтирано в много от входовете на жилищни и административни сгради.

Цветелин споделя, че като цяло хората си плащат сметките и не се дърпат, тъй като имат уважение, когато човекът е чужд за блока. Много хора казват: Ела и се занимавай с тях, защото аз не мога, децата ни играят заедно, ние пък си пием бирата, казва професионалният домоуправител. По този начин се създават нормални човешки отношения и се работи в пъти по-леко, допълва Цонев.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари