Над 500 са починалите от горещата вълна в Европа

0
Температурите от над 40 градуса по Целзий счупиха рекордите за горещина
Температурите от над 40 градуса по Целзий счупиха рекордите за горещина Снимка: БГНЕС

Повече от 500 души са загинали по време на 10-дневната гореща вълна

Това заяви испанският министър-председател, докато Европа изчислява последиците от рекордния период екстремни температури, пише Actualno.com

Протестиращите срещу изменението на климата заявиха, че горещото време трябва да бъде сигнал за събуждане на континента.

"Това няма нищо общо с идеологиите, а с реалността, с климатичната извънредна ситуация, която планетата преживява", заяви испанският министър-председател Педро Санчес.

В речта си на фона на обгорелите дървета и изгорялата земя в силно засегнатия североизточен регион Сарагоса той призова хората да проявяват "изключителна предпазливост".

Санчес цитира данни, публикувани от Здравния институт "Карлос III", който оценява броя на смъртните случаи, свързани с горещините, въз основа на броя на излишните смъртни случаи в сравнение със средния брой през предходните години.

Институтът подчертава, че тези данни са статистическа оценка, а не официален регистър на смъртните случаи.

Междувременно гръцките пожарникари взеха инициативата в битката с горския пожар, който бушува втори ден в планинските предградия северно от Атина и принуди стотици хора да избягат, съобщи официален представител.

"В по-голямата си част пожарът е в процес на намаляване", заяви пред репортери говорителят на пожарната Янис Артопиос.

Гърция беше пощадена от горещата вълна, която се наблюдава в Западна Европа, но пламъците, раздухвани от силния вятър, заплашват предградията Пентели, Палини, Антуса и Геракас, където живеят десетки хиляди души.

"Огънят изпепеляваше гърбовете ни, тръгнахме навреме. Ако бяхме останали още 30 секунди, щеше да ни изгори", разказва пред телевизия ERT жител на Палини, който е загубил колата и навеса си от пламъците.

"Органът за гражданска защита закъсня да ни предупреди", каза той.

Във Франция пожарникарите овладяха двойни пожари край югозападния град Бордо.

Температурите от над 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт) през предходните дни доведоха до нещастия за милиони хора и счупиха рекордите за горещина.

В сряда нахлу по-хладен въздух, който донесе облекчение на хората от Португалия до Великобритания, но хиляди пожарникари продължиха да се борят с пожарите, които избухнаха в много страни след месеци на суша.

"Оценката ни като цяло е положителна. Ситуацията се е подобрила през нощта", заяви за АФП говорителят на френската противопожарна служба Арно Мендусе от югозападния регион Жиронда, където от миналата седмица два огромни пожара са обхванали 20 600 хектара (50 900 акра) сухи гори.

По време на горещата вълна беше отбелязан нов рекорд за Великобритания, като националната метеорологична служба отчете 40,3 °С в Източна Англия, надминавайки предишния максимум, поставен през 2019 г.

Във вторник в покрайнините на Лондон избухнаха пожари в тревни площи, като един от тях наложи евакуацията на 14 души, тъй като пламъците погълнаха селскостопански постройки, къщи и гаражи.

Шестнадесет пожарникари бяха ранени в района на столицата, като двама от тях бяха откарани в болница, съобщиха от Лондонската противопожарна служба.

"Вчерашният ден беше най-натовареният за пожарната служба в Лондон от Втората световна война насам", заяви кметът на града Садик Хан пред Sky News в сряда, като призова обществеността да остане бдителна, въпреки че температурите вече падат.

Хан също така обвини кандидатите за лидер на Консервативната партия, които се борят да наследят министър-председателя Борис Джонсън, че пренебрегват "слона в стаята" - изменението на климата.

Стотици пожарникари бяха изпратени и в Западна Словения, за да се борят с пожар, който наложи евакуацията на няколко села, съобщиха от службите за спешна помощ.

Пожарът избухна във вторник в грандиозния гористия карстов район, където растителността е изсъхнала от силните горещини, и се засили в сряда следобед заради вятъра.

Жителите на няколко района бяха принудени да напуснат домовете си и бяха задействани аварийни сирени.

Демонстранти за климата предизвикаха продължително задръстване на най-натоварената британска магистрала, заобикаляща Лондон, като се опитаха да подчертаят необходимостта от по-активни действия за намаляване на парниковите газове, отговорни за глобалното затопляне.

Членове на групата "Просто спрете петрола" се качиха на порталите над магистрала М25, което накара полицията да се намеси.

"Това е моментът, в който бездействието в областта на климата наистина се разкрива в цялата си убийствена прелест, за да го видят всички: като проект за смърт, ръководен от елита, който ще унищожи целия живот, ако му позволим", се казва в изявлението на групата активисти., АФП

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Лъжливото овчарче
    „... 500 са починалите от горещата вълна ...“??? Ще те повече от умрелите от измисления ви КОВИД, бре?!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари