Над 500 граждани се обслужват по проект „Грижа в дома в община Русе“

1
Услугите се предоставят на нуждаещите се за период от 12 месеца
Услугите се предоставят на нуждаещите се за период от 12 месеца

Услугите се предоставят на нуждаещите се за период от 12 месеца

От началото на проекта „Грижа в дома в община Русе“, изпълняван от Община Русе, са се включили над 500 потребители. Той стартира на 14 ноември 2022 г., като разширява възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Услугите се предоставят на нуждаещите се за период от 12 месеца и включват доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, профилактика на здравето и социално значими заболявания, предоставяне на психологическа подкрепа, подпомагане при извършване на ежедневните дейности.

Освен подобряване качеството на предоставяната интегрирана социално-здравна услуга, се разширява и нейният обхват – увеличават се както броят на потребителите на услугата, така и населените места, в които те живеят. Заложеният индикатор от 493 потребители вече е преизпълнен. Към 6-ия месец от реализиране на дейностите по проекта в услугата са включени 545 възрастни и хора с увреждания със здравословни проблеми, които нямат възможност да се обслужват сами. Потребителите са от Русе, Мартен и малките населени места – Тетово, Семерджиево, Ястребово, Ново село, Хотанца, Червена вода, Бъзън, Басарбово и Просена. Те получават интегрирани здравно-социални услуги съгласно индивидуалните си потребности.

Увеличен е и броят на наетите по трудов договор лица. По проекта работят 158 домашни помощници, 5 сътрудници по социални дейности, 3 социални работници, двама рехабилитатори, две медицински сестри и един психолог. На база извършените оценки 60% от потребителите получават подкрепа в рамките на 2 часа, 20% на 1 час, а останалите - на 3 и 4 ч. Най-възрастният потребител е на 101 г., а най-младият – на 21 години.

Амбицията на общинското ръководство е услугите да достигнат до всички нуждаещи се, с което да се подпомогнат както потребителите на услугата, така и близките и семейства им.

Община Русе реализира проект „Грижа в дома в община Русе“ със сключен административен договор BG05SFPR002-2.001-0024-С01 по Програма „Развитие на човешките ресурси 2021-2027 г.“. Чрез отдел „Социални дейности“ се предоставят услуги от общ икономически интерес. Продължават и се надграждат услугите по успешно изпълнените предходни проекти „Патронажна грижа“, „Патронажна грижа, Компонент 2“ и „Патронажна грижа +“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари