Над 50% от водопроводите на ВиК Бургас са от азбестов материал

0
Азбестът е категоризиран като канцерогенен (причиняващ рак) материал и е забранен за използване в ЕС
Азбестът е категоризиран като канцерогенен (причиняващ рак) материал и е забранен за използване в ЕС Снимка: Архив

Цели 51% от водопроводната мрежа, стопанисвана от "ВиК Бургас", е от етернит - азбестов материал, който доказано е вреден за здравето.

Общата дължина на водопроводите на ВиК Бургас е 4256 км, а 2180 километра от мрежата е от етернит, става ясно от финансовия отчет на дружеството за миналата година, пише Капитал.

Азбестът е категоризиран като канцерогенен (причиняващ рак) материал и е забранен за използване в ЕС от десетилетия.

"Продължава подмяната на етернитовите тръби с нови, произведени от по-високотехнологични материали като ПЕВП, чийто дял към 2018 г. е 957 км", посочва се в отчета на дружеството за 2018 г. Това е проблем за повечето български градове. ВиК-Перник например посочва в бизнес плана си 2017-2021 г., че и амортизираните довеждащи водопроводи и разпределителни мрежи са изградени предимно от етернит.

Част от тръбите в Бургас ще бъдат подменени по бъдещия воден проект. В края на декември водния операторът в града обяви първата обществена поръчка, част от големия воден цикъл. Тя е с прогнозна стойност 24.7 млн. лв. с ДДС и има две позиции - за ВиК мрежи в кварталите Крайморие и Меден рудник. Планира се реконструкция на около 100 км външни водопроводи и разпределителна водопроводна мрежа, както и реконструкция и доизграждане на 140 км канализационна мрежа. Финансирането за търга по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) обаче все още не е осигурено.

Поръчката

Кандидатите ще могат да кандидатстват и по двете позиции. В Меден рудник ще се работи по 8.5 км водопроводна мрежа и 4.5 км канализационна мрежа, като прогнозната стойност е 14.7 млн. лв. с ДДС. В Крайморие пък ще се работи по 4 км водопроводна мрежа и 12 км канализационна мрежа, а предвидената сума за нея е 10 млн. лв.

Критериите за оценка на офертите са предложената цена (с тежест 60%) и техническото предложение (с тежест 40%). Кандидатите в първата и втората позиция трябва да имат съответно минимум 6 и 4 млн. лв. оборот за последните три приключили финансови години.

Поръчката ще трябва да се изпълни за две години и половина. Крайният срок за подаване на оферти е 13 февруари 2020 г.

Интегриран воден проект

През април местната асоциация "Водоснабдяване и канализация" подаде своя проект за инвестиции в инфраструктура по ОПОС. Той е на стойност от 420 млн. лв., но договор за финансиране още няма. В обявлението "ВиК Бургас" е посочено като "потенциален бенефициент" по европрограмата.

В проекта, освен работа по 240 км ВиК мрежи, се пpeдвиждa и peĸoнcтpyĸция нa чeтиpи пpeчиcтвaтeлни cтaнции зa oтпaдъчни вoди в aглoмepaциитe Бypгac, Лoзeнeц, Oбзop и Цapeвo и изгpaждaнe нa двe нoви – зa Kapнoбaт и Cвeти Bлac.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари