Над 400 000 лева за нови отоплителни инсталации на училища и детски градини в Русе

0

Днес в Министерството на енергетиката, кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов и зам.-министър Антон Павлов подписаха договор за 422 077,63 евро - 100% безвъзмездна финансова помощ за Община Русе. С тях ще бъдат изградени нови вътрешни отоплителни инсталации, ще се поставят нови радиатори и индивидуални терморегулиращи вентили в сградите на ОУ „Любен Каравелов“, СОУЕЕ „Св. Константин Кирил Философ“, ОУ „Никола Обретенов“ и ЦДГ „Незабравка 2“, от които ще се възползват 2 733 ученици и учители. С реализацията на проекта ще намалим разходите за отопление на сградите със средно между 20 и 40%.

Проектът „Мерки за повишаване на енергийната ефективност в четири сгради от образователната инфраструктура на гр. Русе“ се реализира по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“.

Очакванията са с настоящия проект да се надградят постигнатите резултати в два приключили проекта на Община Русе - „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите на седем училища на територията на гр. Русе“, финансиран по ОП „Регионално развитие“ (приключил 2012 г.) и „Прилагане на мерки за енергийна ефективност на обект детска градина „Незабравка – 2“, финансиран по Националния доверителен Екофонд (приключил 2013 г.), в рамките на които са изпълнени основни мерки за енергийна ефективност – ремонт на покрив, подмяна на дограма и полагане на топлоизолации.

В ЦДГ „Незабравка 2“ ще бъде изградена нова вътрешна отоплителна инсталация, както и ще бъдат поставени нови отоплителните тела и индивидуални терморегулиращи вентили. В следствие на реализираните по проекта интервенции ще се намалят действително необходимите разходи за отопление на сградата с 37,8%.

С осъществяването на проекта в ОУ „Любен Каравелов“ ще бъде изграден клон на  вътрешната отоплителна инсталация за помещенията, в които до момента няма изградена такава. Ще бъдат монтирани алуминиеви радиатори в стаите и ще бъде изградена вентилационна инсталация във вътрешното помещение на бюфета.

В още две училища ще бъдат оптимизирани разходите за отопление. В ОУ „Никола Обретенов“ е планирано изграждането на нова затворена инсталация с хидравлично разделяне на генераторите и консуматорите на топлина и ново разпределение към отоплителните тела. Ще бъдат подменени старите чугунени и стоманени радиатори с нови – алуминиеви и ще бъде монтиран нов водогреен газов котел.

В СОУЕЕ "Св. Св. Константин - Кирил Философ" ще се изгради нова вътрешна отоплителна инсталация с 3 самостоятелни клона, ще бъдат подменени отоплителните тела и ще бъдат монтирани индивидуални терморегулиращи вентили. С реализацията на проекта ще се намалят разходите за отопление в сградата с 20 %.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари