Над 350 капанци се събират на събор в Садина

0
Над 350 капанци се събират на събор в Садина

Капанци от цяла Североизточна България ще се съберат в поповското село Садина тази събота. Поводът е шестото издание на традиционния капански събор „Здрав корен – жив дух", който се провежда под патронажа на Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Организатори са читалище „Съединение 1889” и кметството в село Садина със съдействието на Община Попово и Историческия музей в града.

Съборът е с конкурсен характер.

Над 350 ще бъдат участниците в тазгодишното издание от 16 населени места от областите Търговище, Разград, Русе, Силистра и Шумен. Заявки са подали 14 певчески състава, 4 ансамбъла, 1 танцов състав, 2 групи за народни обичаи, индивидуални изпълнители, дуети, триа, разказвачи от 12 читалища и 6 клуба на пенсионера.

На най-добре представилите се журито ще присъди по три награди във всяка категория, награди за най-млад и най-възрастен участник, приз на журито, най-добър музикален съпровод, атрактивно изпълнение, за цялостно представяне. Специалните отличия са от Историческия музей в Попово, кмета на община Попово и кмета на село Садина.

"Основната цел на събра е да представи пъстротата и самобитния духовен заряд на капанското фолклорно изкуство, да съхранява и развива „живите корени” на фолклорното изкуство на капанците в съвременния живот и да се утвърждава като значимо събитие в национален мащаб и в културния календар на област Търговище", обявиха организаторите от местното читалище. Те допълниха, че в рамките на събитието се провежда и кулинарен конкурс „ Вкусните гозби на баба”.

Съборът започва в събота от 10 часа и ще се открие в салона на читалището в Садина. Вечерта след награждаването на победителите, организаторите имат амбицията да направят най-дългото капанско хоро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари