Над 340 000 българи са напуснали родината през последните десет години

1
Населението на страната ни е намаляло с 800 000 души
Населението на страната ни е намаляло с 800 000 души Видео: NOVA

Как може да се реши проблемът с демографската криза

Статистика показва, че през последните 10 години, над 340 000 българи са напуснали държавата, а населението на страната ни е намаляло с 800 000 души.

Този разговор се повдига сериозно веднъж на 10 години, когато мине преброяването. Хората решават да нямат повече от едно или две, много рядко стигат до три деца, това се дължи на пакет от обикновено някакви икономически причини. Българчета се раждат, но се раждат на друго място. Тоест, хората мигрират, отиват да живеят на друго място и изпълняват своите репродуктивни планове навън”, коментира в ефира на NOVA д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

Децата, родени извън България, се връщат у нас само сезонно, за да видят бабите си дядовците си, обясняват още от асоциацията.

Нещо, което хората искат е сигурност. Доходите са важно нещо, но хората искат по-скоро да имат работа, която да ги мотивира и удовлетворява, която им носи добро заплащане и сигурност във времето”, допълни д-р Стаменкова.

По информация на Асоциацията за семейно планиране, в по-малките населени места, работодателите си позволяват да освобождават о т работа жени в майчинство.

Намират някакъв начин да го направят под някаква форма, която предполагам, че не е нелегална, но създава усещането за несигурност”, обобщи д-р Стаменкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    клиу
    "Доходите са важно нещо, но хората искат по-скоро да имат работа," - еее, да не ви чуе Васил Велев! Той надлъж и на шир говори, че увеличението на минималната работна заплата е най-голямото увеличение за цяла европа и че нашата нова минимална работна заплата е най-високата в цял ЕС! Защо да не напускат България, като в управлението от 1990 година досега са само американски представители, обслужващи САМО американски интереси и никога български?! Затова сгромолясаха България умишлено, а сега ни използват за фронтова държава = пушечна територия в тяхната военна игра! Благодарете на атлантиците от сащ за това "цветущо положение" на България, все пак са ни "партньори"!
  • 0
    1
    88
    Добре ми звучи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари