Над 2400 са жертвите на земетресението в Афганистан

0
Ранените са най-малко 2000
Ранените са най-малко 2000 Снимка: AP

Загиналите са предимно жени и деца от окръг Зиндах Джан на провинция Херат

Над 2400 души са загинали при вчерашните земетресения в Афганистан. Ранените са най-малко 2000.

Бедствието разтърси район, който се намира на 35 км северозападно от град Херат, смятан за културната столица на страната. Днес при част от пострадалите пристигна хуманитарна помощ.

Земетресението със сила 6.3 по Рихтер в Афганистан беше последвано от вторични трусове с магнитуд 5.5, 4.7 и 6.2. Загиналите са предимно жени и деца от окръг Зиндах Джан на провинция Херат.

"Върнахме се вкъщи и видяхме, че нищо не беше останало. Всичко беше станало на пясък. Взехме лопати и каквото имаме, за да извадим жените и децата от развалините. Загинаха 30 души.През нощта останахме навън с нашите мъченици", каза Нек Мохамад, жител на пострадало село, предаде БНТ.

Управляващите талибани обявиха предварителни официални данни.

"Предварителните цифри за бедствието, които сме получили от 13 села са 2053 мъченици", каза Молла Джанан Сайек, говорител на Министерството на управлението на бедствията.

Над 1300 жилища са напълно разрушени. Телата на жертвите се транспортират до болници и военни бази.

Служители на Афганистанския Червен полумесец и доброволци пристигнаха в някои от пострадалите райони. Блокирани пътища и отдалеченост затрудняват достъпа до други места. От Червения полумесец доставиха палатки, одеяла, вода, храна и кухненски съдове. Издигнаха и лагер за подслон на останалите без дом. Афганистан често е поразяван от земетресения - особено в планинската верига Хиндукуш, тъй като там се срещат евразийската и индийската тектонични плочи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари