Над 200 русенци се изследваха за хепатит

0
Безплатна кампания се проведе в Русе пред съдебната палата
Безплатна кампания се проведе в Русе пред съдебната палата

215 човека се възползваха от безплатната кампания за изследване за хепатит В и С.

Тя се проведе в центъра на Русе - пред съдебната палата в събота и неделя. Кампанията бе организирана от Сдружение "ХепАктив" по повод Световния ден за борба с хепатита, който е през юли и обиколи 5 града в страната, предаде briagnews.bg

Всичко беше напълно анонимно, като желаещите да се изследват казваха само инициалите и годината си на раждане. След безболезнено вземане на кръв от пръста, те получаваха номер, с който само след 15 минути получаваха резултатите си. Тези, на които тестът беше положителен, получаваха и консултация от специалист на място.

В Русе интерес към кампанията е имало от всички възрастови групи, като най-активни са били хората между 40 и 50-годишна възраст, обобщи Силвана Лесидренска от Сдружение "ХепАктив". Според нея, най-голям интерес към кампанията е имало в Бургас, тъй като там този месец има много туристи. Като цяло бройката на изследваните по градове се доближава. Във Велико Търново също да се изследвали около 200 души, добави тя.

В България няма точна статистика за заболеваемостта, но се предполага, че 110 000 са заразени с вируса на хепатит С, а други 350 000 с вируса на хепатит В. Хепатитът е вирусно заболяване, което поразява основно черния дроб и ако не се лекува навреме, може да доведе до фатални последици. Най-често симптоми липсват и заболяването може да се установи само чрез кръвен тест.

Хепатит С се предава само по кръвен път. Заразяването може да се предаде чрез операции, кръвопреливане, хемодиализа и трансплантация, посещение при зъболекар, козметични и разкрасителни процедури като маникюр, педикюр и др., татуиране и пиърсинг, акупунктура и вендузи, както и нестерилно инжекционно оборудване.

Хепатит В се предава по кръвен път, по полов път, както и при раждане от преди 1992 г. След тази година всички новородени деца задължително се имунизират срещу хепатит В. Децата, родени преди 1992 г. от майки, незнаещи че са носители на вируса, има вероятност да са със скрита инфекция.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари