Над 160 000 души са починали от началото на епидемията у нас

0
Близо 80% от тях са били между 60 и 80-годишни, най-вече хора с хронични заболявания
Близо 80% от тях са били между 60 и 80-годишни, най-вече хора с хронични заболявания Видео: БНТ

Близо 80% от тях са били между 60 и 80-годишни, най-вече хора с хронични заболявания

166 хиляди и 50 души са починали за времето на ковид епидемията от март миналата година до 31 май тази година. Близо 80% от тях са били между 60 и 80-годишни, най-вече хора с хронични заболявания. Данните са от анализа на центъра за общественото здраве и анализи, който беше представен днес.

Анализът е по поръчка на министъра на здравеопазването, за да открои причините за високата смъртност, предаде БНТ.

България е на 21 място в Европа по заразяемост, но на челните места по смъртност. Това означава, че здравната система се е справила лошо, е единият от изводите.

Анализът на заповедите на правителството, здравните министри и Националния оперативен щаб показва, че мерките за справяне за закъснели, а част от решенията са неадекватни и противоречиви.

Следващата седмица служебният министър на здравеопазването ще представи нов план за противодействие на следващата вълна.

Включва инвестиции, кое кога се затваря, при какви нива, как участва извънболнична, болнична, спешна помощ, кое как се организира всичко, това ще бъде представено. Вземаме предвид и анализите, които току що чухме. За да не се повтарят грешките смисълът на това, което те са направили е допуснатите грешки коствали живота на 160 000 души да не се повтарят. За хората, които са експерти в тази сфера, сред които слагам и себе си, и преди този доклад беше очевидно безобразно лошото управление на кризата, беше очевидно лошото състояние на здравната система, каза здравният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари