Над 150 души са готови на щафетна гладна стачка в подкрепа на Босия

1
Не на смъртта, не на корупцията! Живот за правозащитника европейски гражданин Николай Колев!
Не на смъртта, не на корупцията! Живот за правозащитника европейски гражданин Николай Колев! Снимка: БТА / Архив

Над 150 души, предимно български мюсюлмани, прогонени в Турция през тоталитарно време, са заявили подкрепа на протеста на Николай Колев Босия, а част от тях - и за щафетна гладна стачка в знак на солидарност.

Това съобщи Ибрахим Куруджу - Рунтов, прогоненият в Турция известен правозащитник и дисидент от времето на Живков, председател на инициативен комитет, който излезе с декларация-апел за подкрепа на Босия, предаде Дневник.

"Подкрепящите сме хора, които никога няма да забравим храбростта на Николай и други хора като него от времето, когато се нуждаехме от защита и когато беше опасно за него", каза Рунтов. И добави: "Християнинът г-н Колев, заедно с други християни, защити достойнството на мюсюлманите в България и претърпя арести и заплахи, но не се огъна пред комунистическата власт и открито казваше, че прогонването на българските турци е генерална грешка на комунизма. Няма да забравим неговото мъжество да ни защити, неговата толерантност и убеденост, че можем да живеем заедно като български граждани."

Декларацията-апел е изпратена до посолствата на страните членки на ЕС под мотото "Не на смъртта, не на корупцията! Живот за правозащитника европейски гражданин Николай Колев!"

В подкрепа на инициативата на българските мюсюлмани са се обявили и известни българи, сред тях е бившият служебен премиер Ренета Инджова, живеещият във Франция бивш политически затворник Петър Бояджиев, бившият посланик в Испания и Сирия Радион Попов, бивш полицейски комисар Стойчо Стойчевски, офицерът от резерва Кунчо Кунев, активисти на българомохамедански сдружения.

"Ние не се намесваме в този спор между правителството и г-н Колев, както и не изискваме от вас да се намесвате, пише в декларацията-апел до европейските посолства. - Единственото наше искане е в рамките на хуманните ценности на ЕС да съдействате за гарантиране живота на г-н Колев като един европейски гражданин". Инициаторите уточняват: "Мотивите, които ни доведоха да се обърнем към вас са от изключително хуманитарно естествo и в никакъв случай политически. Поради това и очакванията ни от Вас са да реагирате в рамките на хуманитарната страна на проблема."

В декларацията се казва, че "ако до дни случаят не намери своето демократично и справедливо решение и животът на Николай Колев-Босия продължава да бъде застрашен, членовете на инициативния комитет и подкрепящите го българи ще започнат щафетна гладна стачка".

Ибрахим Рунтов потвърди пред "Дневник" готовността им за подкрепа чрез щафетна стачка, както и на "други действия в рамките на закона, но да не позволят смъртта да тържествува над основната ценност на цивилизацията - човешкия живот".

"Ако трябва, ще се съберем пред Народното събрание, за да заявим подкрепата си. Обвиненията на Николай Колев са доказани от живота и той има право да бъде приет и от правителството, и от парламента, и от президента", коментира още Ибрахим Рунтов. И изрази съжаление, че "хората в България са станали апатични и без чувство за солидарност".

Николай Колев Босия обяви гладна стачка в средата на юни с искане на оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на Народното събрание, като междувременно поставяше и съпътсващи искания - за кръгла маса от граждански представители при президента без политици, също и за уволнение от Агенция "Автомобилна администрация" на разследвани длъжностни лица.

Създадената временна парламентарна комисия за сигналите на Колев за корупция в "Автомобилна администрация" проведе три заседания, но без конкретни резултати, а междувременно едномесечният й мандат изтече. За да продължи работата на комисията, Народното събрание трябва да гласува удължаване на мандата й.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари