Над 120 000 души са се опитали да влязат нелегално в Румъния през Дунав мост

3
Истановените лица са били поети от българските гранични власти на базата на споразумението между двете страни
Истановените лица са били поети от българските гранични власти на базата на споразумението между двете страни Снимка: БНТ / Архив

Установените лица са били поети от българските гранични власти на базата на споразумението между двете страни

Над 300 души са се опитали да преминат нелегално южната граница на Румъния през миналата година, а най-много от тях - 123 души, са направили това през граничния пункт Русе - Гюргево, съобщава Аджерпрес, като отбелязва, че мнозинството от мигрантите са били от Сирия, Ирак и Мароко.

"През първите 11 месеца на 2023 г. са били установени 313 лица, които са се опитали да преминат нелегално държавната граница на Румъния, като мнозинството от тях са били открити на ГКПП Гюргево, съответно 123 души, и на ГКПП Калафат, съответно 114 души. Миграционните явления в зоната на отговорност на Териториалния инспекторат на Граничната полиция в Гюргево са се характеризирали през 2023 г. с опити на граждани от трети страни да преминат нелегално чрез следните методи: скриване на лицата в превозни средства, заобикаляне на граничните пунктове или използване на фалшиви или подправени документи за пътуване (...). Във всички случаи установените лица са били поети от българските гранични власти на базата на споразумението между двете страни", заяви за Аджерпрес говорителят на инспектората Ралука Стан.

Най-значимите случаи са били регистрирани от Граничната полиция в Гюргево през месец юни 2023 г., когато 28 сирийски граждани са намерени скрити в натоварен със зеле камион, управляван от турски гражданин, и през месец юли, когато 31 чуждестранни граждани са открити в камион с домати от Турция, пътуващ към Румъния. При друг случай в окръг Долж граничните полицаи са засекли микробус с 24 мигранти от Ирак и Сирия, които се опитали да влязат нелегално в страната.

В зависимост от националността мнозинството от мигрантите, които са се опитали да влязат нелегално в Румъния през южната граница през изминалата година, са били сирийци - съответно 222 души, 30 граждани на Ирак, 18 от Мароко, а останалите мигранти са били от Ливан, Иран, Палестина, Афганистан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    5
    Граничар ГВ
    Благодарим за чорбата,чорба,чорба....... малко свинско,може ли ?
  • 2
    4
    От Русе
    Трябва да кажем едно БЛАГОДАРЯ на нашите гранични полицаи. Много общителни и носещи на майта и вицове. Да им благодарим русенци които живеем в чужбина и се прибираме. От мен имат оценка 10 от 6.
  • 11
    3
    daskal
    Един пълен автобус побира 50 души. 120-хиляди човека са 2 400 автобуса. Или 6 пълни догоре с хора градски стадиона на Русе. Бе... малко множко ми изглежда.
  • 5
    2
    Осведомен
    Един път бяха 120 после по малки цифри От 1000 до 5000 че 10000 € на човек в зависимост от периода.В началото беше словото и жътвата.После остана словото и накрая нищо не остана.Намираха ги в района на русе по дунава из горите и близките села.Някой тихомълком,някой на аман заман.Сега тарифата е в пъти на минус,но си цифра за клошарска България и етносите.
  • 17
    1
    русенец
    120 или 120 000 души? Има малка разлика между двете числа. Сигурен съм, че дори редакторът на този сайт би се съгласил с мен.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари