Над 1100 случая на варицела само за седмица

0
Пик на шарките у нас, няма да отшуми още 2 години
Пик на шарките у нас, няма да отшуми още 2 години

1139 случая на варицела са регистрирани само за първата седмица след Нова година.

Повечето за деца, но сред тях има възрастни хора. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Те са с 521 повече от последните седем дни на 2019-та. В същия период на миналата година те са били 856, което прави с 283 повече този януари, пише Монитор.

Новорегистрирани са и 50 случая на скарлатина, което е с 12 повече спрямо последните дни на декември. Между Коледа и Нова година през 2018 г. те са били 46.

„При детските шарки има цикличност, при която между 5 и 8 години се стига до по-висока заболеваемост. В момента сме точно в такъв пик". Това коментира пред „Монитор“ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. След този период заболеваемостта спада за следващите 4 години, допълни той и поясни, че в пиковия период сме започнали да навлизаме в края на 2019 година. По думите му се очаква заболеваемостта да намалее към края на месец март, но като цяло високи стойности на шарките ще имаме още две години.

„Скоро, до месец – два, родителите ще могат да ваксинират децата си срещу варицела. Една фирма вече е подала документи за вноса. На хората няма да им се налага да пътуват в Австрия и Гърция, за да имунизират малчуганите“, съобщи още доц. Ангел Кунчев. Според собствените му наблюдения между 10 и 15 процента от хората в големите градове се стараят да си я доставят от чужбина.

Инжекцията обаче няма да влезе в задължителния имунизационен календар, а ще е препоръчителна, което означава, че ще се заплаща.

„В продължение на близо две години водим разговори с различни институции, организации, специалисти, педиатри, родители, но до консенсус за задължителност не стигнахме. Хората се безпокоят, че ако тя е задължителна, ще трябва да се вкарват в детския организъм още антитела“, поясни главният здравен инспектор. По думите му на срещите били изказани доста мнения „за“, но и много крайно отричащи задължителността на ваксината срещу варицела. Имало е дори идея ваксинациите да бъдат осигурени безплатно от държавата по програми на желаещите, подобни на тези за имунизация срещу ротавируса и рака на шийката на матката, но антиваксърските мнения са надделяли.

Междувременно епидемиолози съобщиха, че грипните вируси настъпват

пикът се очаква през втората половина на януари и началото на февруари. Според наблюденията им заболяването вече разширява и географията, и възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян вече има регистрирани случаи. Те са и от тип А, и от тип Б. Някои от пациентите в болниците са приети с усложнения.

В момента у нас върлуват щамовете „Бризбейн”, „Виктория” и „Канзас”. Има и регистрирани случаи на пациенти с усложнения с менингит и енцифалит.

„Рисковата възраст е между 1 и 5 години. Това са най-уязвимите деца, трима малки пациенти вече бяха лекувани в столичната Инфекциозна болница“, припомниха епидемиолозите. Заболяването започва внезапно с много висока температура – над 39 градуса и отпадналост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари