Над 1000 души се дипломираха в Русенския университет през годината

0
През тази учебна година е осъществен успешен прием от около 1500 първокурсници
През тази учебна година е осъществен успешен прием от около 1500 първокурсници Снимка: РУ "Ангел Кънчев"

През тази учебна година е осъществен успешен прием от около 1500 първокурсници

Русенският университет ще разполага с ресурс от над 30 млн. лева за развитие на научноизследователска дейност, съобщиха от учебното заведение.

Днес, 18 декември 2023 година, се състоя традиционната среща на Ректорското ръководство с представителите на средствата за масова информация. На прага на най-светлите празници беше направена равносметка за постигнатото до сега и бяха очертани бъдещи планове и амбиции.

Изпращаме една изключително успешна година, в която работихме по темата изследователски университет. На 11 декември е обявена процедура за кандидатстване по проект Развитие на мрежа от изследователски университети, на която Русенският университет е бенефициент на стойност 12 млн.“ Това каза Председателят на Общото събрание акад. Христо Белоев, като допълни, че университетът е готов с екипите. Той подчерта, че новият Научноизследователски комплекс ще бъде наситен със съдържание чрез проектите, които ще се реализират успешно. Сред тях е и създаване на център по компетентност заедно с университети и научни институти на БАН от Варна. Проектът е за 24 млн. лева, като русенската Алма Матер ще получи около 10 млн. лв

Продължава следващ етап и за проекта за Центъра за върхови постижения. „Заедно с още няколко национални програми, които преподписваме, ще разполагаме с ресурс от над 30 млн. лева. Те ще бъдат насочени за развитие на научноизследователска дейност, което досега университетът не е имал като програми. Така ще се гарантира ускорено развитие на научноизследователската дейност и работата на научните екипи.“, отбеляза още акад. Белоев.

За трета поредна година Русенският университет получава максималната оценка по политиката за своето развитие от Министерството на образованието и науката и е единственият в страната, който може да се похвали с това.

Ректорът проф. д-р Пламен Кангалов припомни, че през изминалата година е осъществен един успешен прием на около 1500 бакалаври, като заедно с магистрите и докторантите броят на първокурсниците е около 2000. През изминалата учебна година в русенската Алма Матер са се дипломирали над 1000 бакалаври и магистри.

Университетът е един от пионерите по дигитализацията на висшето образование. През следващата година предстоят много дейности, кандидатстване по проекти, за да изпълним със съдържание новия научноизследователски комплекс, каза проф. д-р Кангалов.

Ректорското ръководство благодари на представителите на медиите за добрата съвместна работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    КултураМиЯнко
    Че защо трябва да се реализират всички ...Трябва и индианци ,не може само вождове. Не се реализират ,защото икономиката няма нужда от толкова квалифицирани кадри.За това на времето е било с определени квоти според нуждите на държавата.Сега бълваме кадри и после се питаме :Защо не се реализират? Ще се реализират ,като сложат фесовете ...
  • 0
    8
    Леле, майко!
    А колко от завършилите се реализираха с тези дипломи?!
  • 0
    7
    Глупендеров
    Чувал съм дипломите тук на килограм вървят!
  • 2
    6
    Ех, спомени
    Значи, то продало къщата и земята на село, "завършило" РУ, купило апартамент и форд за 3000 лева, и ме пита "абе не ми светят фаровете за мъгла". Е, глупако, изтегли един път ключа за фаровете. "А, светнаха". И продължава да пита - а втория път за какво да изтегля? "Тайна" му викам. И помака и до днес не знае за какво е това. 10 години.
  • 10
    5
    Студент
    Дипломи се купуват, но знания не се купуват. Студент съм в РУ и съм го казвал много пъти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари