Над 1,5 милиона са случаите на заразени с COVID-19 в света

0
70 000 нови случая за последното денонощие
70 000 нови случая за последното денонощие

Броят на новозаразените с коронавирус се е увеличил с повече от 70 000 за последното денонощие и така общо случаите на регистрирани инфектирани хора по света станаха 1.5 млн. Към 23:30 ч. на 8 април те бяха 1 501 061.

Най-много са новозаразените в САЩ - 22 034, като Щатите вече надхвърлиха 400 000 броя доказани случаи с 422 369. Там и броят на починалите за едно денонощие е рекорден - 1622, и общо 14 463 от началото на пандемията, пише вестник СЕГА.

Тази бройка все още отстъпва с малко на починалите в Испания, които са общо 14 673 (628 за последното денонощие), а начело в печалната статистика остава Италия със 17 699 жертви на COVID-19, но и намаляване на починалите за денонощие - 542, спрямо 604 в предните 24 часа.

С повече от 10 000 жертви на вируса е още само Франция, където броят им е общо 10 869 (541 за последното денонощие).

Затова Франция ще удължи срока на блокадата, съобщи президентството. В момента срокът е 15 април, но президентът Еманюел Макрон ще се обърне в понеделник към нацията, за да обяви удължаването. Макрон ще представи и новите решения за борбата с коронавируса.

Швейцарското правителство пък вече удължи със седмица - до 26 април, спешните мерки в страната.

Така в сила остава забраната за събития с повече от петима участници, магазините ще продължат да бъдат затворени, с изключение на тези за храни. Правителството също така, че е започнало разработването на методология за постепенно облекчаване на ограничителните мерки, като се очаква първите изключения да влязат в сила преди края на април. Мерките за ограничаване на публичните събития са в сила в Швейцария от 28 февруари.

Постепенното премахване на ограниченията има за цел да съживи икономическия живот. Министърът на икономиката Гай Пармелен заяви, че „производството е спаднало средно с 25%, безработицата е нараснала до 3%, а 30% от служителите, т.е. 1.5 млн. души, са частично безработни".

Великобритания също се готви да удължи извънредните мерки на територията си. Британският външен министър Доминик Рааб, който временно замества премиера Борис Джонсън, хоспитализиран с коронавирус, възнамерява да разшири карантината в Обединеното кралство, съобщи вестник Guardian, цитиран от БГнес. Според изданието това ще бъде първото ключово решение на Рааб от момента, в който Джонсън е приет в болницата с коронавирус в неделя. По-късно той беше преведен в отделението за интензивно лечение, където продължава да бъде, въпреки подобрението. Според публикацията в четвъртък Рааб може да съобщи, че карантината няма да бъде отменена на 13 април. На този ден изтичат три седмици, за които първоначално бяха предвидени ограничителни мерки.

Както се посочва в статията, правителството е обезпокоено, че всяко предположение за евентуално смекчаване на карантината може да доведе до факта, че населението ще започне масово да излиза навън още преди нейното приключване. Ситуацията може да излезе извън контрол, предвид наближаващия католически и протестантски Великден, който тази година се пада на 12 април, когато уикендът традиционно продължава от петък до понеделник.

Властите смятат, че вдигането на карантината ще бъде опасно, тъй като огнището не е достигнало пика си, а в сряда бяха обявени 938 нови смъртни случая от COVID-19, което беше най-високият показател досега.

Според вестник „Дейли телеграф“ министрите обмислят планове за удължаване на карантината до края на месеца. В същото време изданието пояснява, че не искат да правят това изявление, докато премиерът е подложен на интензивно лечение.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи в "Инстаграм", че синът му е болен от коронавирус.

"Когато всичко започна, моят Данило каза, че да се предаде не е вариант. Първородният ми син е заразен, клиничната картина налага да бъде откаран в болница за инфекциозни болести. Сине, ще победиш и това. Баща ти те обича и всички те обичат", написа Вучич.

Броят на жертвите на COVID-19 в Сърбия достигна 65 души (4 нови за последното денонощие), а заразените са 2666.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари