Над 1 200 000 лева глоби за ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про

0
И трите електроразпределителни дружества е извършило нарушение на  "Закона за защита на конкуренцията"
И трите електроразпределителни дружества е извършило нарушение на "Закона за защита на конкуренцията"

Комисията за защита на конкуренцията санкционира трите ЕРП-та - „ЧЕЗ разпределение България“ АД, „ЕВН България електроразпределение“ ЕАД и „Енерго-Про мрежи“ АД, за злоупотреба с господстващо положение.

КЗК е установила, че и трите електроразпределителни дружества е извършило нарушение на  Закона за защита на конкуренцията, като са  определяли и налагали необосновано високи цени за ползване на стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията на дефинирания засегнат пазар и се засягат интересите на потребителите.

Комисията наложи имуществени санкции в размер на 558 446 лв. на ЧЕЗ, 441 380 лв. на ЕВН и 167 256 лв. на Енерго-Про. Постановено е прекратяване на нарушенията и незабавно изпълнение на решенията по отношение прекратяването на тези практики, съобщи Нова телевизия.

Предмет на производството са условията, при които ЕРП предоставят права за изграждане на електронносъобщителни мрежи върху стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение.

Пазарният анализ установи, че няма алтернатива на стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение за изграждане на електронносъобщителни мрежи. Заради това всяко ЕРП се явява предприятие с господстващо положение.

Разследването установи, че ЕРП не водят отделно счетоводство за процесната дейност. КЗК стига до извода, че наемната цена е определена, без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер. ЕРП отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на процесната дейност. Включването на разходи в цената на процесната услуга, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение. Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти, е заключението на КЗК.

Решенията могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари