Наблюдаваме Червеева луна тази нощ

1
Явлението ще започне малко след полунощ и ще приключи в 5:33 часа сутринта
Явлението ще започне малко след полунощ и ще приключи в 5:33 часа сутринта Снимка: Andrew McCarthy / X

Явлението ще започне малко след полунощ и ще приключи в 5:33 часа сутринта

Пълнолунието през март, наричано Червеева луна поради близостта си до пролетното равноденствие, ще може да се наблюдава в ранните сутрешни часове на 26 март, съобщава CNN, предаде bTV.

Това интересно име се появява още през древността. Тогава индианците са свързвали мартенското пълнолуние с излизането на червеите на повърхността – ясен знак, че времето започва да се затопля.

Малко след полунощ Луната ще бъде почти идеално подравнена със Слънцето и Земята – явление, което астрономите наричат полусянка.

Пълното затъмнение ще може да се наблюдава чак в 3:12 часа, когато естественият спътник на Земята леко ще потъмнее. Това няма да е супер драматична промяна, но е любопитно явление“, обяснява за CNN д-р Шанън Шмол, директор на планетариума „Ейбрамс“ в Мичиганския държавен университет.

Червеевата луна ще бъде видима за всички хора по света, но т.нар. полусянка ще може да се наблюдава само от тези, които се намират в Европа, Северна и Източна Азия, Австралия, Африка, Северна Америка и Южна Америка.

Лунното затъмнение ще започне след полунощ и ще приключи в 5:33 часа сутринта, съобщава и EarthSky.

Това астрономическо явление идва около две седмици преди пълното слънчево затъмнение, което ще се наблюдава от Мексико, Съединените щати и Канада на 8 април тази година.

Лунните и слънчевите затъмнения винаги идват по двойки поради периодите, в които Слънцето, Земята и Луната остават за кратко идеално подредени в една линия“, обяснява още д-р Шмол.

„Сезонът на затъмненията“ продължава приблизително около 35 дена – период, който се случва на всеки шест месеца и е близо до двете равноденствия (пролетното и есенното). Тогава се получава почти перфектното подравняване на трите небесни тела – процес, необходимо за да се получи затъмнение, обясняват астрономите от НАСА.

Лунно затъмнение не се случва всеки месец и по време на всяко пълнолуние, тъй като орбиталната равнина на Луната е наклонена с около 5 градуса и Земята хвърля сянка под или над своя естествен спътник“, пояснява д-р Шмол.

Ето и оставащите пълнолуния през 2024 година:

  • 23 април: Розова луна
  • 23 май: Цветна луна
  • 21 юни: Ягодова луна
  • 21 юли: Бък луна
  • 19 август: Есетрова луна
  • 17 септември: Луна за жътва
  • 17 октомври: Хънтърова луна
  • 15 ноември: Боброва луна
  • 15 декември: Студена луна
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари