Набират членове на СИК за ковид-отделенията в Русе

0
За момента има подадени само три заявления за гласуване от хора под карантина
За момента има подадени само три заявления за гласуване от хора под карантина

За момента има подадени само три заявления за гласуване от хора под карантина

"Членовете на секционните избирателни комисии, които ще работят в ковид-отделенията на болниците или ще обикалят при карантинирани по домовете, няма да получават допълнително възнаграждение. Все още се набират желаещи от партиите и коалициите, които да се нагърбят с тази задача. Срокът е до 31 март, като членовете на тези СИК е желателно да са преболедували коронавируса или да са ваксинирани", каза председателят на РИК - Русе Милена Хинкова, цитирана от Русе Медиа.

СИК-овете в ковид-отделенията ще бъдат от по 5 души, за да се гарантира, че дори някой да не се яви, комисия ще има. Гласуването ще става в отделно помещение във всяко отделение. За тези членове на СИК и за комисиите, които ще работят с карантинирани гласоподаватели, е осигурено пълно защитно облекло, костюми, маски с висок клас на защита. Бройките са предвидени да се подменят при всяко влизане и излизане.

За момента има подадени само три заявления за гласуване от хора под карантина, но се очаква до крайния срок - 31 март, да има още. След проверка в РЗИ дали наистина тези избиратели са карантинирани, ще бъдат изготвени списъците. Ако някой е карантиниран между 1 и 4 април, той няма да може да гласува, тъй като според решението на ЦИК този списък не се дописва, обясни Милена Хинкова. Възможно е да настъпят промени, но засега ситуацията е такава.

Притесненията, че попълването на протоколите ще бъде трудно, са неоснователни, смята председателят на РИК - Русе. Единствената разлика с досегашните протоколи е, че почти във всички секции ще има машинно гласуване.

„Трудността е от сумирането на резултатите от машината и хартиени бюлетини, но ако се внимава, не би трябвало да се получават грешки, защото от машината всичко е изчислено и се броят само хартиените бюлетини“, казва Милена Хинкова.

Предстои да се достави машина за гласуване в РИК - Русе, и през следващата седмица да се показва как се работи с нея на желаещите. Отделно на сайта на комисията има подробни обяснения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари