НА ЖИВО: ВСС обсъжда предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор

0
Нужни са поне 17 гласа от 25-ата членове на съвета, за да бъде свален Иван Гешев от поста му
Нужни са поне 17 гласа от 25-ата членове на съвета, за да бъде свален Иван Гешев от поста му Видео: БНТ

Нужни са поне 17 гласа от 25-ата членове на съвета, за да бъде свален Иван Гешев от поста му

Висшият съдебен съвет се събира на заседание, за да обсъди предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Искането е на основание чл. 129 от Конституцията - за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Гешев: МВР и МП ни атакуват, а престъпността расте

Магистратите този път не могат да откажат да се занимават по същество с казуса, след като Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде разгледан и е в правомощията на министъра на правосъдието да внася такова предложение.

Случаят е без прецедент.

Членовете на съвета ще трябва да решат по какви правила ще протече процедурата. Решението за предсрочно прекратяване на мандата се взима с поне 17 гласа от 25-ата членове на съвета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари