НА ЖИВО: Правосъдният министър обяви приоритетите на министерството

0
Сред приоритетите са: подобряване обслужването на гражданите и фирмите, преодоляване на лоши практики, подобряване на взаимодействието със съдебната власт и повишаване взискателността към нейната работа
Сред приоритетите са: подобряване обслужването на гражданите и фирмите, преодоляване на лоши практики, подобряване на взаимодействието със съдебната власт и повишаване взискателността към нейната работа Видео: Дневник

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов с брифинг 

Предприехме действия за подобряване на стопанисването на държавното имущество. Това каза министърът на правосъдието в служебното правителство проф. Янаки Стоилов по време на пресконференция в Министерство на правосъдието, предаде  Агенция "Фокус".

"По втората направление преодоляване на лоши практики предприехме действия за подобряване на стопанисването на държавното имущество. Имаме напълно актуализиран списък на имотите на Министерството и на държавното предприятие Фонд "Затворно дело" със специално внимание към отдадените под наем имоти и в тези, които се осъществява съвместна дейност. Предприети са редица действия за изземване на имоти, които се държат без правно основание, какъвто е случаят във Варна с имотите на няколко площадки в кореспонденция с областния управител, защото там около 4 години, освен да бъдат правени работни групи, няма краен резултат. Тези имоти са използвани без правно основание от наематели и преотдавани без да постъпват никакви средства в министерството. Тези наши усилия ще продължат надявам се до успешен край. Тяхното стопанисване изцяло да премине в Министерството в най-близко време", каза още проф. Янаки Стоилов.

"Работим за повишаване на капацитета и специализацията в дейността на държавното предприятие. Ако парламентът беше стигнал до приемането на предложените от нас промени, резултатите щяха да са още по-големи. По този начин ние смятаме да намалим разходите за обществени поръчки за снабдяване главно с хранителни продукти и някои други стоки в местата за лишаване от свобода, да се подобри качеството на изхранването. При подобряване на управлението на предприятието може да се повиши както неговата дейност, така и да се постигне една по-добра специализация от гледна точка на разнообразието на дейностите", заяви още той.

"Тече проверка на сключени граждански договори, включително от второстепенните разпоредители с бюджетни средства за дейности, които поначало би следвало да извършват от служителите, а не от адвокатски кантори и други лица. Например сключени са договори за процесуално представителство по дела, които не са довели до успешен изход за България", заяви още министърът. По думите му подобни практики трябва да бъдат премахнати.

Според него е важен контролът върху разходите на Главна дирекция за изпълнение на наказанията както по отношение на персонала, така и по отношение на обществените поръчки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари