НА ЖИВО: Как ще се проведе вотът в чужбина

0
Отварят секции за гласуване в някои гръцки острови и Доминиканската република
Отварят секции за гласуване в някои гръцки острови и Доминиканската република

Отварят секции за гласуване в някои гръцки острови и Доминиканската република

От Министерството на външните работи дават актуална информация за организацията на вота в чужбина за изборите на 11 юли. В брифинга участват ръководството на Работна група „Избори“ в МВнР - Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“, и Калин Анастасов - заместник-председател на РГ „Избори“.

ЦИК вече излезе с решение относно местата, където ще се провеждат избори и местата, където ще се отворят секции. Нашите и техните цифри малко се разминават, но това е технически въпрос, който в следващите дни ще бъде изчистен - коментира постоянният секретар и председател на РГ "Избори“ Иван Кондов.

"Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в Министерски съвет за изборите, ние го направихме точно на база 800 секции. Това изглежда наистина страшно много и това представлява една доста сериозна задача пред нас - логистична, организационна и от всякакво естество. Особено много ни притеснява въпросът за човешките ресурси", казах Кондов.

Той коментира автоматично отваряните секции от последните 5 години. Според него на някои места вече няма български общности. Кондов се надява законодателят да даде гъвкавост, за да може тези секции или да бъдат обединявани, или да не бъдат разкривани.

Вторият въпрос, който засегна, са секциите, които се разкриват на някои курортни места.

"Очевидно нашите граждани, които са планирали своите почивки, са изпратили декларации и са събрани необходимите 40 заявления за гласуване, така че ние ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, където пак няма българска общност. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявления", коментира Кондов.

Той обясни, че това им създава затруднения, защото трябва да изпратят изцяло членовете на СИК-овете там, и второ: ако там гласуват над 100 избиратели, по сега съществуващия Изборен кодекс, най-вероятно есента, когато има президенстски избори, ще трябва автоматично да отворят секции там, сезонът отдавна ще е отминал и вероятно няма да има български граждани там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари