НА ЖИВО: „Изправи се! Мутри вън!“: Бихме подкрепили кабинет на промяната

0
До момента Мая Манолова заяви, че ще подкрепят партиите от протеста за съставяне на правителство
До момента Мая Манолова заяви, че ще подкрепят партиите от протеста за съставяне на правителство Видео: Фейсбук

Текат консултации с парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ от 45-ото Народно събрание в президентството

Последната за деня консултационна среща при президента се проведе с представителите на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!", като нейните представители на "Дондуков" 2 днес бяха председателите на ПГ Мая Манолова и Николай Хаджигенов и зам.-председателя на парламента Татяна Дончева.

"Знаете, че днес целия ден е отреден за консултации с парламентарните групи, за съставяне на правителство. Вие сте последната група в този график, но искам да подчертая дебело, че вашето присъствие на тези консултации е изключително важно. Защото във Ваше лице една голяма част от българите на протеста, голяма част тези, търсещи по-силна социална защита и справедливост, намериха представителство в българския парламент. Тъкмо затова вашият глас, мнение и експертиза са важни", заяви президентът Румен Радев в началото на срещата.

Той изтъкна, че страната е изправена в момента пред редица предизвикателства, като те диктуват да се намери бързо решение за съставяне на бързо и легитимно правителство с широка парламентарна подкрепа.

"Днес търсим баланса между добрите решения, които да доведат до съставянето на едно правителство на промяната и времевия хоризонт за съставянето на едно такова правителство. Това е целта на тези консултации. Трябва да изчерпим всички възможни хипотези, защото виждаме, че обстановката е много сложна и динамична", коментира Радев.

"Зададох този въпрос на всички останали партии, така че го отправям и към вас. Въпросът е за хипотетичен трети мандат, ако не сполучат другите два. Искам да знам вашето отношение по този въпрос и вашата готовност да се работи в тази посока, изобщо за съставяне на правителство. Искам да знам приоритетни цели, какви инструменти и механизми вие виждате и ще работите по тях за намиране на консенсус, общо решение за постигане на едно не перфектно, но рационално решение в тази трудна обстановка за България", обяви още държавният глава.

Мая Манолова заяви, че приветства прозрачността, с която президентът е провел консултациите с парламентарните сили.

"Нашата парламентарна група е представител на обикновените хора и граждани. Ние защитаваме техните интереси", добави тя.

По думите ѝ от ИСМВ имат 4 основни приоритета.

"Първият е свързан с умелото управление на пандемичната криза. Вторият е свързан с незабавна икономическа подкрепа за бизнеса и всички домакинства, пострадали от ковид кризата. Третият ни приоритет е свързан с очакванията на българските граждани да има стабилно парламентрано мнозинство, което да осигури демократични промени и съдебна реформа. Четвъртият ни приоритет е стабилен кабинет. Ние приветстваме вашата идея за съставяне на стабилно и отговорно правителство", заяви Мая Манолова.

"Смятам, че е редно да очертаем кръга от отговорности на нашата ПГ. Няма да подкрепим правителство излъчено от г-н Борисов и партия ГЕРБ. Българският народ на изборите даде заявка, че иска промяна а не възпроизвеждане на статуквото", подчерта Манолова и допълни, че подкрепа от тяхната коалиция би отишла за правителство с участието на ИТН и ДБ, тъй като трите формации имат пълно разбирателство за нуждата от дълбока съдебна реформа и реформа в изборните правила.

Относно евентуалното връчване на третия мандат, Манолова коментира, че отговорността е на президента, но от ИСМВ са на мнение, че той не трябва да бъде даден на тях.

"За нас не е редно той да бъде връчен на нас, но съвсем спокойно може да бъде връчен на друга партия от протестите и така да се състави едно правителство на реформата. Нашите усилия като законодатели ще бъдат насочени точно към това - създаване на закони на промяната. Ние бихме подкрепили правителство на промяната", заяви още Мая Манолова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари