НА ЖИВО: Брифинг в Министерския съвет за социално-икономически мерки

0
В последните часове правителството е изготвило допълнителни социално-икономически мерки за неутрализиране на последствията от безпрецедентната пандемия
В последните часове правителството е изготвило допълнителни социално-икономически мерки за неутрализиране на последствията от безпрецедентната пандемия

В последните часове правителството е изготвило допълнителни социално-икономически мерки за неутрализиране на последствията от безпрецедентната пандемия.

В момента тече брифинг на тази тема в Министерския съвет.

Ето какво обявяват от правителството:

- Към националния център се създава логистично-координационен център за производството и доставката на маски и предпазни средства.

- От утре ще бъдат отпуснати 20 млн. лв. от ОП "Развитие на човешките ресурси" за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия - лекари, медицински сестри, санитари, служители на спешна помощ и РЗИ 1000 лв. към месечното възнаграждение. Отделно ще могат да се използват за оборудване, консумативи, транспорт между болничните заведения, съобщи социалният министър Деница Сачева, предава вестник СЕГА.

- Други 20 млн. лв., отново от ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат на разположение на общините за патронажно грижа - 43 000 души в момента, но ще се разшири и към хора с увреждания, съобщи социалният министър.

- Най-късно утре всички материали, които се купуват - маски и др., ще бъдат покрити от европейските програми.

- С Българската банка за развитие ще предложим мерки за ликвидна подкрепа за тези бизнеси, които страдат от мерките, предложени от правителството. Много е тънък балансът какви са възможностите на фиска, който се поддържа от бизнеса, обяви Горанов. Имаме резерви, но при сериозна стагнация те бързо могат да бъдат изчерпани, предупреди той. Искам да предложа и коментирах с г-жа Сачева, като краткосрочна мярка, но засега можем за един месец - тези, които са засегнати от ограниченото потребление и имат намерение да съкращават служители, предлагаме държавата през осигурителната система да поеме, както и сега, за първия месец като краткосрочна кризисна мярка, вместо от фонда на ДОО, да се предоставят 60% от възнаграждението на тези служители на бизнеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари