10-километрова опашка от тирове на Дунав мост

0
Изнервени шофьори недоволстват от липсата на тоалетна и храна
Изнервени шофьори недоволстват от липсата на тоалетна и храна Видео: БНТ

Километрична опашка от тежкотоварни автомобили на Дунав мост край Русе и Видин. Колоната от камиони на Дунав мост край Русе и днес достигна 10 километра, предаде БНТ.

В момента целият трафик от тежкотоварни автомобили между България и Румъния минава през Русе и Видин заради ледохода, който спря фериботите по река Дунав. По думите на Гранична полиция от българска страна работят три гишета. Таксите се обработват и на трите, но преминаването се бави на румънска територия, тъй като работят само два кантара. Трафикът е изключително интензивен. Шофьорите на камиони се оплакват, че две денонощия са в кабините, без възможност да ползват санитарни помещения. Очаква се колоната да намалее до няколко дни, но прогнозата е, че камионите ще започнат да се връщат в България след около седмица и ще образуват подобен трафик от румънска страна. В момента опашка от страна на Румъния няма.

А шофьори на товарни автомобили блокираха за четири часа Дунав мост 2 в двете посоки. Недоволството им е заради опашките на граничния пункт при Видин, които през последните дни достигат до 15 километра.

Шофьори твърдят, че чакат повече от денонощие, за да преминат граничния пункт при Видин.

Ето опашката, погледнете от румънска страна колко камиони са дошли, сигурно са 50-60 в посока България, а в посока България към Румъния не е излязъл нито един“, каза шофьор.

„Два часа не може да мръдне колоната от камиони“, каза друг.

Превозвачи вдигнаха блокадата, след като областният управител на Видин увери, че ще има трайно решение.

Днес ще има среща на ниво външни министри и които трябва да бъде решен инфраструктурно проблема и в Румъния, което няма да стане за ден и за два и организацията на самото движение- на вход и на изход“, каза Момчил Станков, областен управител на Видин.

За да се намали колоната от чакащи да преминат по Дунав мост 2, товарни автомобили се пропускат и по трасето за леки коли.

Министърът на външните работи в оставка Даниел Митов днес е разговарял с румънския си колега Теодор Мелешкану за ситуацията на Дунав мост 2. Митов го е уверил, че от българска страна граничните полицаи продължават да работят на пълен капацитет, обезпечени са общественият ред и сигурността в района на съоръжението. Двамата министри са се разбрали да работят в координация, докато ситуацията се нормализира. За утре е насрочена и среща между граничните служби на България и Румъния.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари