На всеки двама починали у нас се ражда само по едно дете

2
Във Видин на 452 починали за тримесечието са се родили едва 59 деца
Във Видин на 452 починали за тримесечието са се родили едва 59 деца Видео: bTV

На всеки двама починали у нас се ражда само по едно дете.

За отрицателен прираст със застрашителни размери алармира Националният център по обществено здраве и анализи, предава bTV.

През първите три месеца на годината са починали близо 29 хиляди души.

По-малко от половината на това число е броят на новородените – едва 13 хиляди.

Най-висока е смъртността в София – 5 230 починали.

Вторият по смъртност град е Пловдив.

А на трето място с 2087 починали е Варна.

Драстична е разликата между починалите и новородените в градове като Видин, където на 452 починали за тримесечието са се родили едва 59 деца. В Смолян съотношението между починали и новородени е съответно 405 на 97.

Само преди 4 дни Мариана Маринова ражда второто си дете – малкият Йордан. Той е второ дете за семейството от Шумен, което има и 7-годишна дъщеря. „Не е лесно в днешно време да се гледа дете, но пък е хубаво, защото те са прекрасни и са много милички и е най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек в живота”, казва Мариана.

Шумен е един от градовете с ниска раждаемост. За второто тримесечие на годината в болницата в града са проплакали 252 бебета. „Допреди десетина години ражданията в Шумен бяха може би около 1 500, а в последните години са 1000 – 1050.

Причините в по-малките областни градове, като цяло за намаляване на раждаемостта, е това, че младото население в репродуктивна възраст напуска тези градове, все повече и повече”, обяснява д-р Ивайло Балабанов, началник акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ-Шумен.

За второто тримесечие на годината починалите в града, са почти два пъти повече от новородените.

Според експерти това се дължи и на намаляване на жените в детеродна възраст – за последните 20 години те са около половин милион по-малко. Средно статистически една жена у нас ражда по едно дете. А за да е нормален прирастът на населението, са необходими по минимум две деца в семейство.

Това се дължи на това, че жените се еманципират, включват на пазара на труда, променят се нагласите”, казва доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Прогнозите са, че до 2040 година населението на България да намалее до 5 милиона души или с 40 хиляди на година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари