На места безработицата стига до 30 процента

0
Това каза в Русе заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова
Това каза в Русе заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова Снимка: БГНЕС

Безработицата в България е рекордно ниска – около 6 процента, с близо два процента под средноевропейската.

Това каза в Русе заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Тя е на работно посещение в града във връзка с професионалните образования чрез практика и социалните проекти в областта и в среща с кметове на общини от Русенска област, техните заместници във връзка с кандидатстването по проекти в сферата на социалните услуги и заетостта.

По на зам.-министър Русинова, остават предизвикателствата с общините, които имат демографски проблеми и нямат реални работодатели. На места безработицата стига до 30 процента, призна Русинова и допълни, че ще бъде осъществена национална програма в 196 общини с безработица над средната за страната. Това ще даде възможност на дълготрайно безработните да бъдат заети.

И през 2018 г. Министерството на труда и социалната политика ще осигури предоставянето на услугите личен асистент и домашен помощник, каза още зам.-министър Русинова. Така, по думите й, близо 50 000 души ще продължат да използват социалните услуги, които през последните 10 години са финансирани с европейски средства.

„Предлагаме и се надяваме да бъде прието повишаването на обезщетенията за майчинство през втората година от майчинството на 380 лева“, каза още Русинова.

Ще продължи и инициативата на министерството „Родители в заетост“, която предвижда осигуряването на детегледачи за деца до 5 години, които не са били приети в детски градини или ясли. Така родителите им ще могат да работят. По проекта са осигурени 20 млн. лева за 1500 семейства.

Русинова посочи, че към момента са кандидатствали повече от 1200 родители, а заявки се приемат до края на месеца. Тя припомни, че остава по-малко от седмица за подаване на документи за включване в проекта. Обявеният срок за прием на заявления е до 31.10.2017 г. или до изчерпване на финансовия ресурс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари