На Кунева пак не й стигнаха парите

0
Така или иначе учителите няма да видят увеличение на заплатите
Така или иначе учителите няма да видят увеличение на заплатите Снимка: БГНЕС

Размахът на Меглена Кунева в образователното ведомство достига нови висоти.

След като вицето даваше милиони за реклама на МОН върху запалки и ключодържатели, а пък за председателството на Европейската комисия най-вероятно ще ни трябва външен заем, на Кунева пак не й стигнаха парите, пише Всеки ден.

Така или иначе заплати увеличение с 10% учителите няма да видят, а в момента ударно се закриват школа в населени места, от които на 100 километра няма учебно заведение. Трогателните истории, излъчени в ефира на големите телевизии за ученици, за които на 15-и септември няма да започне новата учебна година, изглежда не са трогнали образователната министърка. Вместо това тя за пореден път поиска преформатиране на бюджета на Просветното министерство с 4 671 400 лв, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет, което е публикувано за обществено обсъждане.

1,7 млн. лева от средствата ще отидат за покриване на 50% от разходите на 18 общини за оптимизиране и закриване на училища. Близо 1,2 млн. лв. отиват за оптимизация на общински училища и половин милион лева за преобразуване и закриване на професионални училища. Други 1 265 615 лв. ще бъдат приведени за осигуряване на обучението на талантливи ученици и участието им в ученически олимпиади. 227 039 лв. се отпускат за модернизиране на учебно-производствените бази на пет училища. 780 000 лв. ще отидат за закупуването на помагала за оборудване на 88 класни стаи за целодневни занимания на ученици. 637 000 лв. ще бъдат платени на учители, които са замествали отсъстващи по болест колеги в периода март-юни 2016 г.

Малко над 41 хиляди лева се предоставят на три училища, които да изградят условия за достъпна среда на ученици с увреждания.

А само преди 2 седмици Министерство на образованието и науката представи за обществено обсъждане друго постановление, с което се предлагаше допълнително трансфериране на над 14 млн. лева. От тази сума - 11,1 млн. лв. трябва да отидат за покриване на разходите по пенсиониране на 4500 учители и закриване на училищната мрежа. Очаква се това постановление да бъде гласувано от правителството на заседанието следващата сряда.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари