На кого е собственост съоръжението "Дунав мост 1"?

5
Питане на Дилян Саманджиев към кмета на Русе Пенчо Милков
Питане на Дилян Саманджиев към кмета на Русе Пенчо Милков

Дилян Саманджиев попита кмета на Русе на кого е собственост съоръжението "Дунав мост 1" и кой го стопанисва?

"Аз съм убеден,че в Община Русе трябва да постъпва част от такса ,,Дунав мост‘‘, както и че МПС-тата с русенска регистрация, трябва да минават безплатно през моста. Дълги години през Русе преминава чудовищен трафик и основното, което носи този трафик е прах, мръсотия, задръствания, колони от тирове, най-добре го знаят това от град Мартен, рискове от ПТП-та и т.н .Аз искам да повдигна този въпрос в русенската общественост и да видя дали това мнение, което е мое и на други русенци, с които съм се срещал е на прав път и дали ще срещне подкрепа", добавя общинският съветник Дилян Саманджиев.

Ето и самото питане:

ЧРЕЗ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

ДО ПЕНЧО МИЛКОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕ

ПИТАНЕ

ОТ Дилян Саманджиев

Общински съветник

Относно: Такса "Дунав мост" 1 - Русе, РусеГюргево, България - Румъния.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИЛКОВ,

Русе е най-големият български град по поречието на река Дунав,също така е и граница на Р.България с Румъния.На територията на Община Русе има интензивен трафик,който е насочен главно към съоръжението ,,Дунав мост-1‘‘,Русе-Гюргево.Мост Русе-Гюргево е открит 20 юни 1954 година и става важен за икономическото развитие на България.

В днешно време през съоръжението преминава интензивен тежкотоварен трафик,преди България да влезе в ЕС е около 500 камиона на денонощие, а след това става около 2000 камиона на денонощие, източник:,,БАНКЕРЪ‘‘.Транспортен коридор №9 също преминава през Русе,в частност Дунав мост ,който осигурява връзка между държавите oт Североизточна Европа през Румъния и България с пристанище Александруполис на Егейско море. 

Общата дължина на пътя на територията на България в направление Русе - Великo Търново - Габрово - Стара Загора - Димитровград - Kърджали е 455 км, плюс 20 км ново строителство по Програма CBC. Програма "Транзитни пътища"- 1,2 включва рехабилитация на 219 км пътища I клас и автомагистрали от коридора. Друг важен маршрут, който преминават през Русе са т.нар. ,,зелен коридор‘‘ към Грузия,Армения и Азербейджан, източник: www.api.bg.

С оглед горното поставям и желая само писмен отговор на следните въпроси:

1.На кого е собственост съоръжението ,,Дунав мост 1‘‘ ?

2.От кого се стопанисва съоръжението ,,Дунав мост 1‘‘ ?

3.Колко е печалбата от съоръжението ,,Дунав мост 1‘‘ за годините - 2016,2017,2018 и 2019(общо) ?

4. Има ли финансови постъпления в общинският бюджет от такса ,,Дунав мост 1‘‘ ?

Питането правя на основание чл. 103, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на ОбС-Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

С уважение,

Дилян Саманджиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Новата руска ваксина ще се продава в разфасовки по 1 литър

Харесай Дунавмост във Фейсбук