На какво законово основание се преотдава общинска земя?

1
Колко от фирмите са официални спонсори на партия „ГЕРБ“?
Колко от фирмите са официални спонсори на партия „ГЕРБ“?

Специализираната прокуратура е длъжна да отговори на въпроса къде отиват печалбите от тарлата и бирфеста в Русе?

На 23 април 2019 г. зададох на прокуратурата следните въпроси, от отговорите на които може да се установи къде отиват печалбите от тарлата и бирфеста в Руе, а именно:

1. Юридически легитимно ли е сдружението с нестопанска цел в частна полза „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе“, за да организира повече от 8 години Русенския пролетен панаир – тарла и конкретно това събитие през 2019 г.?

2. Колко от фирмите, представляващите ги физически лица и други физически лица, членове на сдружението с нестопанска цел в частна полза „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе“ са официални спонсори на партия „ГЕРБ“?

3. Като разпоредите спешно заснемане на реално заетите площи от атракционни люлки, от заведения за хранене, от щандове за продажби и от др. подобни и ги сравните с утвърдената от Главния архитект на Община Русе подробна схема за разполагане на съоръжения по чл. 56 от Закон за устройство на територията, да проверите дали действително заетата площ не е по голяма от разрешената за ползване площ, за която е заплатена и съответната такса на Община Русе.

4. Дали към разрешената за ползване и заплатена на Община Русе от „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе“ площ е включена задължителната зона на безопасност около атракциите и ако не, на какво основание тя не е включена и не е заплатена?

5. Да разпоредите да бъдат разпитани собствениците на атракционни люлки, заведения за хранене, щандове за продажби и др. подобни по колко лева на квадратен метър за един ден са заплатили на „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе“ ползваната от тях площ. Дали това е в размера предвиден от Наредба № 16 на Общински съвет – Русе, а именно по 3,00 лв. без ДДС, съгласно чл. 24 и по 0,50 лв. без ДДС, съгласно чл. 25 от същата наредба или е по 5 лв. до 10 лв. – 15 лв. на ден за един квадратен метър?

6. За събраните суми какъв документ им е бил издаден от „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе“ ?

7. Тъй като сдружение „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе“ има само собствени заведения за хранене, но няма собствени атракционни люлки, щандове за продажби и др. подобни, то на какво законово основание за разполагането на такива съоръжения сдружението преотдава общинска земя?

8. Защо направените разходи за демонтиране и монтиране на бетоновите топки и колчета по алея „Младост“ от Общинско  предприятие „Комунални дейности“, с цел провеждане на Пролетен панаир 2018 г. в гр. Русе в размер на 285,20 лв., са останали за сметка на Община Русе /ОП „Комунални дейности/, а не са заплатени от организатора - сдружение „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе“, което сдружение е причинителят на тези разходи? Възможно ли е подобни разходи за същия демонтаж и монтаж при провеждането и на Русенски панаир – тарла 2019 г. да останат също неразплатени от сдружение „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе“ и пак да бъдат за сметка на русенските данъкоплатци?!

9. Необходимо ли е Община Русе да има съответни общински звена или общинско предприятие, за да има ресурс сама да организира това традиционно за Русе събитие – Пролетен панаир - тарла, а да не е както сега, чрез посредничеството на организации, генериращи огромни приходи?

Община Русе и сега има доста по голям ресурс щом сама организира Коледен базар, Мартенски базар, Русенски карнавал, осигурява сама навигацията и полетите на Летище „Русе“ и оперира с товари, с багажи и извършва и др. подобни дейности и събития. Разликата с Пролетния панаир – тарлата е, че при изброените по-горе събития и дейности не се генерират огромни приходи /за да има нужда от посредници!!/, а се правят само разходи от общинския бюджет!!

Намирането на отговорите на поставените въпроси е единствения възможен начин, за да се установи дали парите на спонсорите на партия „ГЕРБ“ за предстоящите местни избори са спечелени по законен начин или са пари на данъкоплатците от нанесени щети или пропуснати ползи от Община Русе.

Последното уродливо явление е осъдено традиционно от гражданите на държавата ни, които са го наименували като „правене на помен с чужда пита“!

По предоставените писмени материали и зададените въпроси Специализирана прокуратура – гр. София е образувал досъдебно производство за безстопанственост.

МАРИЯН ДИМИТРОВ  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари