На какво се дължи акнето по деколтето?

1
Възможни причини за поява на пъпки в тази област
Възможни причини за поява на пъпки в тази област

Възможни причини за поява на пъпки в тази област

Акнето е често срещан проблем, с който много хора се сблъскват в някакъв етап от живота си. Най-честото му проявление засяга лицето, но може да се появи и на други места по тялото. Обикновено е продиктувано от хормонални смущения, най-често в пубертета, но може да продължи и след тази възраст. Възможно е да възникне и при възрастни хора, споделя Аз-жената.

Причините са много и са различни. Това кожно заболяване е твърде сложно. Механизмите са индивидуални и е трудно да бъде определена една причина за появата му. Обикновено проблемът е комплексен.

Акне може да се появи не само по лицето. То може да засегне и деколтето, гърба, дупето, краката, ръцете.

Ако се появи акне по деколтето и гърдите, причините обикновено са сходни с тези при появата на акне по лицето. Сред тях са блокиране на мастни жлези, насъбиране на излишни количества себум, мъртви кожни клетки, мръсотия. Дрехите също могат да са част от проблема. При триенето на тъканите в кожата се получават раздразнения и възпаления, които да създадат условия за поява на черни или бели точки, които впоследствие се възпаляват, зачервяват и гноясват.

В по-тежки случаи е възможно да се появят силно болезнени червени издутини, наподобяващи кисти.

Акнето по гърдите и деколтето може да има и своите уникални причини, които не е задължително да предизвикат акне по лицето. Възможно е едното състояние да възникне самостоятелно без да се появи на друго място и обратно.

Ако имате акне само по деколтето, много е вероятно дрехите ви да са причината за появата му. Триенето на материите в кожата може да предизвиква раздразнения и да създава условия за възпаления. Ако носите предимно изкуствени материи, плътно прилепващи към кожата, това също може да е част от проблема, тъй като при изпотяване те влошават още повече нормалната функция на кожата, задържат влага, пот, масла, които възпаляват порите и мастните жлези, според клиника Майо.

Някои медикаменти също могат да са в основата на появата на акне по деколтето и гърдите. Сред тях са кортикостероиди или хормони, които могат да доведат до развитие на този кожен проблем.

Смята се, че диетата с високо съдържание на захар може да предизвика поява на акне, както и хроничният стрес.

Какво може да облекчи акнето по деколтето и гърдите?

Акнето по гърдите може да е истински притеснително, каквито са и останалите видове. То може да повлияе зле на самочувствието и да ви направи по-малко уверени в тялото си. Има някои начини да промените това и да повлияете положително на това възпалително състояние. Едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да се консултирате незабавно с дерматолог. Той ще ви посъветва как да се справите с проблема.

Има вероятност състоянието ви да не е акне, а друго възпалително кожно състояние или заболяване, затова се изисква специализирано лекарско мнение. Ако все пак е акне, третирането обикновено е сходно с това при акне по лицето. В повечето случаи се използва медицинска козметика за туширане на възпалението и възвръщане на баланса в кожата.

От голяма важност е да се избягват изкуствените материи и прекалено тесните дрехи. След спорт или обилно изпотяване дрехите трябва да се сменят незабавно. Редовното почистване и хидратиране на кожата също е от голяма важност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари