На какви профилактични прегледи имаме право през 2021 година?

2
Зависи от възрастта и пола на пациента
Зависи от възрастта и пола на пациента

"Въпросът ми е свързан с профилактичните прегледи при личния лекар. На какъв период се извършват и какво включват тези прегледи през 2021 г.?"

Това пише Даниела Янчева от гр. Русе да здравния портал Zdrave.to

Профилактичният преглед за всички хора над 18-годишна възраст - мъже и жени, включва: анамнеза и подробен статус, изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване на острота на зрение (ориентировъчно, без определяне на диоптри), измерване на артериално налягане, електрокардиограма (ЕКГ), изследване на урина с тест-ленти в кабинет за: протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин, pH. Определяне на кръвна захар на гладно в лаборатория при наличие на риск по FINDRISK ≥ 12т. се извършва ежегодно за календарна година.

На хората от 30- до 45-годишна възраст (мъже и жени) се назначава медико-диагностично изследване - пълна кръвна картина (ПКК) - веднъж на 5 години. На жени от 30- до 40-годишна възраст се извършва изследване на онкопрофилактична цитонамазка ежегодно, а след две негативни цитонамазки - веднъж на 3 години. За жени от 50- до 69-годишна възраст включително се извършва мамография на млечни жлези - веднъж на 2 години.

За жени ≥ 50 години - изследване на триглицериди; общ холестерол и HDL-холестерол и оценка на СС риск по SCORE системата за хора без сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, ХБН; LDL-холестерол (за хора със сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, ХБН, при които не се извършва оценка на СС риск по SCORE системата и не е изследван в рамките на диспансерното наблюдение) - веднъж на 5 години. За жени и мъже от 46- до 65-годишна възраст - пълна кръвна картина (ПКК) - един път на 5 години.

За мъже ≥ 50 години - PSA - веднъж на 2 години. За жени и мъже над 65-годишна възраст - ПКК - ежегодно за календарна година, изследване триглицериди - един път на 5 години, общ холестерол, HDL за хора без сърдечносъдови заболявания, захарен диабет и ХБН - също веднъж на 5 години, LDL-холестерол (за хора със сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, ХБН) - веднъж на 5 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук