Красимир Вълчев: Няма предпоставки за отпадане на учебен материал за всички изпити

0
Няма да има и нулева година
Няма да има и нулева година Видео: bTV

Няма да има и нулева година

Няма предпоставки за отпадане на учебен материал за всички изпити и класове“, смята образователния министър Красимир Вълчев. В студиото на „Тази сутрин“ той коментира, че не се наблюдава изоставане на учениците.

Матурите на зрелостниците ще се проведат на обявените дати, не предвиждаме отлагане засега. Втората половина на месеца ще направим още един последен анализ има ли тематично изоставане или не“, уточни той.

За матурите след 10. клас също не се предвижда отлагане или отпадане на оценяването. „Образованието е и стрес, и усилие. Ние искаме децата да учат повече. Това е една от функциите на изпитите – да мотивират учениците да учат. Заради пандемията имаме още повече причини да искаме това“, допълни Вълчев.

Министърът уточни също, че учебната година няма да бъде удължена, но около 300 училища в страната са изпрали да учат и през юни за сметка на декември месец.

Няма да има и нулева година.

Обучението по време на пандемия

Само 1% от учениците не са участвали в образователния процес“, каза Вълчев относно образованието по време на пандемия.

За около 9% от учениците се е наложило компенсаторно обучение, което се е изразявало в индивидуална работа с учителите.

Според Вълчев образователната система в България се е справила добре по време на пандемията на фона на тази в други страни. „Тази година от 1. до 4. клас са учили не по-малко присъствено спрямо преди“, каза той.

В този диапазон децата не са били на училище пет седмици.

При по-големите класове картината е различна – от 5. до 12. клас около 50% от времето са учили в електронна среда, но според Вълчев здравната ситуация го налага.

Имаме нагледно доказателство за преносителство. Имаме голям брой заразени учители, но те са пропорционални на населението. Нямаме свръхпроцент болни в системата. При малките деца се потвърждава, че в по-малка степен заразяват“, каза Вълчев.

Относно ваксинационната кампания на учителите, образователният министър коментира, че вече се наблюдава положителен ефект.

Учителите, които са заразени и ваксинирани, са четири пъти по-малко отколкото тези, които не са ваксинирани“, каза Вълчев.

От МОН продължавали да изготвят списъци с желаещи за ваксиниране и се наблюдавало положителна тенденция в нагласите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари