На Илинден морето се обръща и става по-опасно

0
Макар твърденията, че морето на Илинден взема жертви да са само народни вярвания, днес спасителите са особено бдителни
Макар твърденията, че морето на Илинден взема жертви да са само народни вярвания, днес спасителите са особено бдителни Снимка: Dunavmost

Макар твърденията, че морето на Илинден взема жертви да са само народни вярвания, днес спасителите са особено бдителни

На днешния ден почитаме паметта на свети пророк Илия. На Илинден всички плажуващи трябва да бъдат особено внимателни, когато влизат в морето. Според народните вярвания днес то взема жертви като курбан за Свети Илия.

Към момента ситуацията на плажа във Варна е спокойна, предава bTV. Засега не са регистрирани инциденти и искрено се надявам това да остане така.

Макар твърденията, че морето на Илинден взема жертви да са само народни вярвания, днес спасителите са особено бдителни.

Георги Есов вече 18 години е старши спасител на варненския плаж, а общо край морето е изкарал над 30 години. Опитът му го кара да вярва в народните поверия.

След Илинден морето постепенно започва да се обръща и в началото на август се появява т. нар. мъртво вълнение. При попадането в него излизането на брега става много трудно.

„На първо място не трябва да се паникьосва човек. Винаги има решение как да излезе. И то е един коридор, трябва да види къде течението дърпа навътре и да излезе диагонално на този коридор. Десетина метра да плува встрани“, обяснява Добрин Добрев.

Оттук-нататък все по-често морето е бурно и по плажовете започва да се издига червен флаг, при който къпането е забранено. Тогава настъпват и проблемите за спасителите.

Не ни слушат. Единственото ни оръжие е една свирка, с която нито може да глобяваме, нито можем да наказваме по какъвто и да е начин“, обяснява спасителят.

Спасителите съветват хората внимателно да следят указанията им и да не влизат в морето след употребата на алкохол или обилно количество храна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари