На ГКПП Русе - Гюргево стартират проекта SMILE

0
Пилотните тестове са възможност да се проучи как комбинацията от биометрични модалности и мобилни технологии работят за преминаване на сухопътна граница
Пилотните тестове са възможност да се проучи как комбинацията от биометрични модалности и мобилни технологии работят за преминаване на сухопътна граница

Проектът SMILE, финансиран от ЕС, инициира пилотните си дейности, свързани с тестването и оценката на способността за преминаване на сухопътна граница.

Шестмесечните пилотни проекти на SMILE ще се провеждат едновременно в два различни сухопътни гранични пункта. Първият пилот ще се проведе на румънско-унгарската граница (ГКПП Nadlac II), а вторият - на българо-румънската граница (ГКПП Русе-Гюргево), България.

„Пилотните тестове в рамките на проекта SMILE са възможност да се проучи как комбинацията от биометрични модалности и мобилни технологии работят в различни сценарии за преминаване на сухопътна граница. Тази процедура е необходима за постигане на основните цели на проекта SMILE, а именно – улесняване на преминаването на сухопътни гранични пунктове, повишаване на сигурността на границата и надеждност на проверките, като същевременно се спазват всички съответни европейски разпоредби и основни права на човека и се подобрява защитата на личните данни и поверителността“, каза Георгиос Ставропулос, научен сътрудник в Центъра за изследвания и технологии в Гърция - CERTH.

„Резултатите от пилотните тестове ще бъдат от полза за всички партньори на SMILE, включително граничните власти и пътуващите. Доставчиците на проекта SMILE ще получат обратна връзка за реалното използване на предложеното решение, докато граничните власти ще придобият практически опит с новите технологии и използването им ще улесни приложенията за граничен контрол и сигурност. “

SMILE тестът ще включва три категории потребители: пътници, служители на ГКПП и системни администратори.

Платформата SMILE ще предложи на пътуващите (доброволни участници, въз основа на информирано съгласие) записване, предварителна регистрация на пътуване и симулирана функционалност за преминаване на границата. Нещо повече, пилотните тестове на SMILE ще позволят на служителите на ГКПП да проверят изпълнението на решението SMILE по отношение на идентифициране и проверка на пътниците, ефективност и контрол на сигурността при движение на лица и група пътници, както и как SMILE ще подобри управлението на граничния контрол.

Решението SMILE има за цел да подобри граничната сигурност и да направи идентифицирането, както и процедурите за удостоверяване на пътуващите лесно, бързо и удобно. Основната му цел е да предостави на пътниците възможност да регистрират пътуването си предварително, най-малко два часа преди времето за преминаване на границата, използвайки лични/паспортни данни и биометрични модалности в приложение за смартфон и уеб-базирано приложение, комфортно и удобно, с цел намаляване на времето за чакане на границата.

Консорциумът SMILE се състои от 14 партньори от 8 европейски държави с допълващ опит и роли, включително доставчици на технологии, университети, изследователски институти и органи за гранична охрана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари