На 180 градуса: Отговорите на Борисов

4
SMS-и, аудио запис и снимки провокираха общественото внимание
SMS-и, аудио запис и снимки провокираха общественото внимание Видео: bTV

Събитията, които разтресоха политическия живот в държавата през последните седмици, поставиха много въпроси пред министър-председателя Бойко Борисов. И той отговори – с коментари в социалните мрежи, по време на обиколките си в страната и на извънреден брифинг, след като бяха публикувани снимки от спалнята му.

Внимателното вслушване в отговорите на премиера обаче не сложи точка на спекулациите, а постави нови въпроси, пише bTV.

Нито от Сретен Йосич се уплаших, нито от Божков ще се уплаша“, твърди премиерът.

Бизнесменът с 18 обвинения – Васил Божков, пък признава: „Поддадох се на изнудване от управляващата хунта“.

Не ме интересува, няма лоша реклама“, заяви Борисов за аудио записа, за който се твърди, че е с неговия глас.

А според президента, „демонстративното нежелание на г-н Борисов да провери автентичността на аудио записа е най-малкото странно“.

SMS-и, аудио запис, снимки, за които се твърди, че са от премиерската спалня - тези теми провокираха общественото внимание в последните седмици.

Така! С това да се забавляваме. Трябва да се забавляваме…

Снимка: btvnovinite.bg

Репликата на премиера е от правителствено заседание на 10 юни. Поводът са разпространените от Васил Божков снимки с кореспонденция между него и Борисов. Там се споменават имената на двама футболисти от „Левски“ - Атанас Кабов и Илия Димитров. SMS-те са написани са на кирилица.

„Ако някой каже, че на кирилица съм пратил SMS, няма как да се случи от това апаратче, а друго нямам“, твърди премиерът.

Седмица по-късно обаче разбрахме, че от апаратчето на премиера Борисов има как да се изпрати SMS на кирилица.

Препратено е от мен. Това го казвaм. Препратено, да“, посочва премиера за съобщението.

Пратиха ми го от „Бистрица“ и аз му го изпратих дали можем да разчитаме на тези футболисти“, обяснява Борисов и уточнява, че разговорът е за двама футболисти.

Препратените съобщения дават резултат. Пет дни след кореспонденцията между премиера и Божков, двамата споменати футболисти вече играят за „Витоша – Бистрица“ под наем.

Снимка: btvnovinite.bg

Трансферът на футболистите се случва през 2019 г., а написаното на латиница „помагай“ е пратено година по-рано, през юни 2018 г. По това време Васил Божков все още няма нищо общо с „Левски“, поне официално.

В тази кореспонденция, от 2018 г. година премиерът пише „Помагай“ в отговор на „Благодаря“, изпратено от Божков. Според архивите на медиите и стенограмите на парламента на тази дата бюджетната комисия изпраща предложенията за ограничаване на рекламата на хазарта „за нотификация в Брюксел“. По този начин темата приключва за българския парламент, а лотарията продължава да работи по старите правила.

С видеоклип с монтирани фрази от различни свои публични изяви, премиерът отговаря във фейсбук на аудио запис, с глас, за който се твърди, че е неговият.

Пред сайта „Епицентър“ Борисов се заклева, че това не неговият глас: „Заклевам се, 100% е лъжа! Това не е моят глас“, казва той.

Снимка: btvnovinite.bg

Ментета, записват се… Ненчо Балабанов да го вземат, той готино ме имитира от сутрин до вечер. То не бяха спални, тоалетни…не ми е удобно да коментирам“, казва Борисов при едно от посещенията си в страната.

Два дни по-късно премиерът Бойко Борисов говори за техники на монтаж.

На икономическия форум в Давос миналата година ни демонстрираха технология, която може да прави гласови манипулации. Подобни фалшиви записи вече са излизали с бившия президент на САЩ Барак Обама и настоящия държавен глава на Русия – Владимир Путин“, казва Борисов.

Четири дни по-късно министър-председателят вече отговоря на въпроси, свързани със съдържанието на записа.

Снимка: btvnovinite.bg

И по-конкретно с откъс, в който гласът, за който се твърди, че е неговият, коментира в аванс, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ще бъде обвинен от прокуратурата.

Следващият скандал избухна с разпространяването на снимки, за които се твърди, че са от спалнята в държавното жилище, в което премиерът живее.

Снимка: btvnovinite.bg

На повечето от тях се вижда нощно шкафче с банкноти в евро, златисти предмети, и оръжие. На една от тях обаче е спящият министър-председател, нощното шкафче е затворено, но отгоре на него се вижда оръжие.

На въпрос „Вие с пистолет до главата ли спите?“, премиерът отговаря: „Не, не спя с пистолет до главата, защото очаквах, че НСО ще ме охранява“.

От една страна Борисов отрича да държи пистолет на нощното си шкафче, а от друга не вижда монтаж в снимката, в която пистолет има.

Тая, където спя, със сигурност не е монтирана, щото там си спинкам сладко. Аз имам пистолет и не си се разделям от него“, казва още Борисов.

А след скандалите следват проверки: прокуратурата ще проверява автентичността на записа, а НСО - дали има пропуски в охраната на премиера. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари