МЗ: Няма промяна в радиационната обстановка в България

0
Към момента не се налага предприемане на мерки за радиационна защита на населението, добавиха от здравното министерство
Към момента не се налага предприемане на мерки за радиационна защита на населението, добавиха от здравното министерство Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към момента не се налага предприемане на мерки за радиационна защита на населението

По повод журналистически запитвания относно риска от радиоактивно замърсяване на територията на РБ публикуваме следната информация:

От миналата седмица Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) е предприел мерки за увеличаване мониторинга на атмосферните отлагания. На отделите „Радиационен контрол“ на регионалните здравни инспекции във Варна, Русе, Бургас, Пловдив и Враца е разпоредено да се пристъпи към ежеседмично измерване на посочения параметър, а при възможност да се пробонабира и анализира атмосферен въздух.

Данните от системите за радиационен мониторинг в България са достъпни на сайта на Министерството на околната среда и водите: http://eea.government.bg/bg/output/daily/bulletin-rad.html. Допълнителна информация може да се намери и на адрес: https://remap.jrc.ec.europa.eu/Simple.aspx, където е публикувана карта, изготвена от JOINT RESEARCH CENTRE на Европейската комисия. Картата показва измервания на радиоактивността в околната среда под формата на средни стойности на гама дозата и максимуми за последните 24 часа. Измерванията произхождат от приблизително 5 500 станции.

Информация за радиационния статус на територията на България и съответните препоръки за населението ще се публикуват на сайта на НЦРРЗ. Към момента няма промяна в радиационната обстановка и не се налага предприемане на мерки за радиационна защита на населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Добър ден народе
    Доообър ден журналя само по краваро джендърските телевизии се тръбят поредната порция мит и популизъм на “руското зло”
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари