МЗ връща хартиените рецепти

2
Предложението е промяната да влезе в сила от 1 ноември
Предложението е промяната да влезе в сила от 1 ноември

Предложението е промяната да влезе в сила от 1 ноември

Предложената промяна, приета единодушно от Ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ), ще даде възможността от 1 ноември лекарствата, които се изписват на бяла рецепта, да бъдат отпускани и електронно, и на хартиен носител. Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Промяната в наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти се налага от получените десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение.

Целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител, посочват от МЗ.

След извършен анализ за съответствие с правото на Европейския съюз (ЕС) се установи, че обществените отношения, предмет на проекта на тази наредба, не са регламентирани в европейското законодателство. В нито една държава членка на ЕС, с изключение на Естония, няма категорично задължение лекарства да се изписват единствено на електронни рецепти. В цялата европейска практика се допускат двата вида предписване.

Ако предложените промени бъдат приети, лекарствените продукти ще могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител. Така ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до лекарствени продукти, включително няма да бъде ограничена възможността за предписване на лекарствени продукти при домашно посещение от страна на лекар.

Предложенията за промени в наредбата са публикувани за 30-дневно обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари