МВР закрива 10 пожарни служби в цялата страна

1
Пожарникарите не били натоварени и трябвало да затворят врати
Пожарникарите не били натоварени и трябвало да затворят врати Видео: Нова телевизия

Недоволство в страната след решението на МВР да закрие над 10 пожарни служби в цялата страна.

Две от тях са в планинските райони - Боровец и Пампорово. Хората в зимните  курортите са притеснени, че преди сезона остават без спешни екипи.

Маргарит Цонев е управител на един от най-големите хотели в Боровец. Смята, че държавата е длъжна да отдели достатъчно ресурси, за да подсигури зимните курорти. Категоричен е, че пожарната не може да затвори.

„Аз не се чувствам сигурен и никой друг от колегите не би се чувствал сигурен без пожарна. Първият курорт на Балканите да остане без пожарна - нещо, което се намира в природен парк. Та ние сме една факла”, заявява Маргарит Цонев.

Реформата обаче е наложителна, показват данните на МВР. Част от пожарникарите не били достатъчно натоварени и трябва да затворят врати. По данни на синдикатите това включва службите в Боровец и Пампорово.

„Там, където има по-малка нужда от пожарникари, в такива места с затихващи функции да се прегрупират”, обясни вътрешният министър Валентин Радев.

„Да, действително тези служби са по-малко натоварени, но само с един предотвратен пожар тези служби си оправдават издръжката. Имайте предвид, че хотелите там са с дървена обшивка и щетите биха били големи”, обяснява Венцислав Станков, синдикат „Огнеборец”, КНСБ.

Прегрупирането се налага и заради нова наредба на министерството, според която всеки един екип, трябва да има поне 3-ма пожарникари. Оказва се обаче, че кадрите не стигат.

„Те искат да назначим още хора, това няма как да стане”, заявява вътрешният министър.

„При нас в пожарната първите 10 минути ги наричаме златни. След 10-ата минута  загубите при пожарите се увеличават по две”, смята Венцислав Станков.

Като пример, пожарникарите разказват за огромния пожар в Боровец през 80-те години, който е нанесъл щети за милиони. Държавата обаче е категорична, че няма да се стигне до хаос.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари